Saturday, February 18, 2012

Tips menyediakan parcel (pos laju atau pos daftar)


Entri ini ditujukan khas buat adik-adik yang belum pernah ada pengalaman menghantar parcel samada kepada customer atau sesiapa pun. 

Ni page poslaju - http://www.facebook.com/OfficialPosLajuNationalCourier?fref=ts
[tapi ia hanya dibuka waktu 9 pagi - 6 ptg ]

1. Mula2 kita pilih cara penghantaran samada guna perkhidmatan pos laju atau pos daftar.

2  Pastikan kita bungkus parcel itu dengan teliti, Kalau barang yang nak dihantar itu mudah rosak atau patah, balutlah dengan kertas tebal atau bubble plastik. PIHAK POS TAKKAN BALUTKAN BUNGKUSAN ANDA.

3. Plastik pos laju  hanya diberi kepada orang yang register utk yg melanggan pos laju , di pejabat pos (kat tempat kak tie tak ada), atau sampul surat yang sesuai, atau plastik seperti yang Tie tunjukkan di bawah ini atau boleh beli plastik courier on9. Kalau kita bungkus bentuk kotak, harganya lebih mahal sebab ikut kadar volumetrik.. jadi sumbat jer dalam sampul surat atau plastik, ya... melainkan tiada pilihan.


4. Pastikan ada nama pengirim di sudut kiri , nama , alamat lengkap dan no tel. Tulis dengan jelas nama penerima, alamat lengkap dan no tel, walaupun kita guna pos laju. Tie guna permanent marker untuk nama dan alamat penerima (dan taip nama pengirim dan alamat  atas kertas sticker, sebab malas nak tulis alamat sendiri berkali2)

 5. Ambillah langkah berjaga2 ini.. Kenapa ? Sebab kita tak tahu, malang tak berbau, pihak kerani mungkin tertukar slip @ resit pos laju itu dan tepek pada parcel lain.. terutama bila kita nak hantar lebih dari satu parcel yang semuanya bogel tiada apa-apa maklumat.

6. Kalau boleh elakkan tulis nama pengirim di belakang parcel, kerana ada kemungkinan pihak yang mengurus parcel ini akan keliru (terutama bila guna pos daftar seperti apa yang berlaku pada Tie ... sampai ambil masa lebih 2 minggu baru Tie dapat parcel tu...)

7. Untuk pos daftar, kalau parcel tu kecil, tak muat nak tulis nama pengirim di depan, tulis dalam tulisan lebih kecil di belakang parcel berbanding dengan nama dan alamat penerima di depan.. supaya pihak pengurusan pos dapat bezakan penerima dan pengirim... (ada yang tak tahu bezakan KEPADA dan DARIPADA.... , bangla kot)

Beritahu kat kerani, kita nak guna pos daftar, dia akan beri borang kecik ni, isi info penerima, seperti di bawah ni....

Kerani akan timbang dan tambah nilai guna stamp kiranya beratnya melebihi berat 20gm. Kita bayar kat situ juga.

.
.

Kat belakang borang tadi ada sticker, label dan resit pengeposan. Tulis info penerima di situ juga. Hanya address sahaja, yang lain (ic/tandatangan) akan ditulis oleh penerima bila dia terima parcel ni. Tanggalkan label tu.. dan lekatkan ke parcel/sampul surat sebelah kiri. Biasa kerani yang buat ni. Kalau rasa was2 , beritahulah tak pernah guna perkhidmatan pos daftar...

Yang tertulis RD065XXXXXXMY tu adalah tracking no. Kita boleh check di website POS MALAYSIA. Biasa pos daftar ambil masa 3,4-7 hari untuk sampai. Berbanding dgn poslaju  yang ambil masa 1-2 hari, selewat2nya 3 hari, bergantung kepada tempat dan cuti umum.

Untuk info selanjutnya sila ke link ini :
http://www.pos.com.my/pos_bm/personal/special_mail/pos_daftar.aspx


8. Untuk parcel lebih besar/berat gunalah poslaju... kalau kita kehabisan sampul surat besar, atau plastik pos laju, gunalah plastik baru, brown paper atau kertas mahjung (putih) tu... janganlah ga una beg plastik yang kita dapat ketika beli sesuatu dari kedai.. maksudnya plastik yang ada chop kedai tersebut...  Penerima mungkin rasa tersinggung bila menerima parcel tersebut, ya laa.. dah bayar harga postage, takkanlah tak boleh cari sesuatu yang sopan untuk membungkus.

9. Akhir sekali Tie ingin mohon maaflah kiranya ada yang terasa hati. Mungkin ada yang tak ambil serius dalam bab parcel ni, tapi sebagai pelanggan @ penerima parcel, dia berhak untuk menerimanya dalam bungkusan yang sedap mata memandang.

20 September 2012

Kak Tie nak tambah sedikit info.. tentang cara nak isi consignment note tu (minta dari kerani pos dulu, atau ambil jer kat kaunter pejabat pos yang diletak bersama borang2 lain.... ada punya, kalau nak byk kena minta dari kerani, kalau nak isi kat rumah pun boleh ambil sikit, senang juga, biasa kak tie buat gitu jer..) dan cara nak track parcel yang kita pos/ atau akan terima...

Mula2 meh tgk consigment note ni..


Nampak tak ? Ni kak tie saja isi ikut suka, sebagai contoh. Jangan pula salah tulis, ya.. kang parcel tu balik kepada kita pulak.. pernah terjadi tau.. haha..  Ruang yang kosong tu biar kerani yang isi. Nanti dia beri kita satu salinan supaya kita boleh check track no dan juga sebagai bukti yang kita dah pos. Kekadang customer nak track no.. supaya senang dia nak standby tunggu posman.

.
.
.

Yang ni no tracking. Boleh check kedudukan parcel kita nanti. Biasanya kita pos pagi.. lewat petang baru pihak pos update. Jangan lak dah pos terus track.. manalah nak jumpa, haha..

.
.
.http://www.pos.com.my/pos/appl/service/sub_poslaju.asp


Tulis kat dlm petak tu no track.. dan klik .
.
.
.

Ini contoh parcel yang kak tie kirim pada seorang customer.. dia dah terima pon. Biasa ambil masa 1-3 hari bergantung kepada zon address.. Ok.. Harap semuanya clear, ya. Cuma kekadang website ni ada problem, atau tak dapat updates pon... biasalah ni kerja manusia. Ada ketika berlaku kesilapan teknikal dan lain2... Sabor je laa..

Ada 3 cara utk pos parcel poslaju.
1. Guna sampul surat/bungkus parcel sendiri guna plastik/kertas minyak atau guna plastik courier lain (kosong) yg kita beli on9.

2. Guna sampul prabayar harga rm6 utk berat bawah 500g (saiz kecik ), yg harga rm9 utk berat bawah 1kg.. saiz besar sket..  sampul prabayar ni ada tersedia bubble wrapper.

3. Poslaju ada juga jual plastik poslaju biasa (tiada bubble wrapper), saiz besar dari A4 (mungkin sama besar dgn sampul prabayar rm9), harga dlm rm11 ke lebih.. 50pcs. Yg ni bukan prabayar, jadi kena bayar proses utk parcel poslaju seperti kita guna plastik biasa.. cuma plastik ni ada lambang poslaju. Biasa ada dijual di pejabat poslaju.

Juga ambil masa untuk buat lesen niaga.. daftar di pejabat SSM.. mudah jer, kita jadi lebih yakin berniaga walaupun kecil-kecilan kerana sudah berdaftar.

Ruang komen ditutup. Sebarang pertanyaan diajukan ke page poslaju di fb.. link ada di atas, Page tersebut hanya dibuka waktu pejabat.

147 comments:

  1. Assalamualaikum......pertama kali masuk blog ni.....tima kasih tak terhingga bagi tip ni...

    saya budak baru belaja....dan sgt² memerlukan ilmu utk pengeposan

    TIMA KASIH !!!

    ReplyDelete
  2. nk taw beza poslaju ngan posdaftar nie??

    ReplyDelete
  3. salam kak, kalau guna pos daftar berapa hari agak2 boleh sampai..
    dan kalau barang yg saya nak hantar tu berat dalam 50gm, berapa charge yg dikenakan utk pos daftar??
    saya still tak clear lagi cara nk guna pos daftar ni..HELP me kak !!!
    tq

    ReplyDelete
  4. Poslaju biasa utk parcel lebih besar, chargenya bermula dari bawah 500g - rm6 bergantung kepada zon pos.. biasa kalau dlm semenanjung rm6,.. boleh tgk websitenya Pos Malaysia..

    Ziiqq, kak tie tak pernah pos guna pos daftar. Tapi biasa terima parcel guna pos daftar. Biasa barang kecil, dan ambil masa dari 4-6 hari utk sampai. Kalau guna pos laju ambil masa dari 1-3 hari bergantung kepada alamat.

    Pos daftar biasa utk berat minima (tak ingat lak) bermula dari rm2.50, kalau lebih berat kena tambah stem... tak pernah guna pos daftarlah... sebenarnya rasa macam susah jer sebab kena tampai sticker sendiri.. kak tie pun tak reti...

    ReplyDelete
  5. nk tny sket..klau bungkus kt umah dgn bungkusan pos laju tu kn..trus ltak consignment n lekatkan trus k bungkusan tu?sbb mcm ad nk kne tnda tgn dr pjbt smua dlu kn?

    ReplyDelete
  6. Aeyza, memang buat kat rumah, tapi JANGAN lekatkan , bawa je ke PO , nanti dia nak print harga dll.., kita cuma isi borang dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak tie. Kalau parcel yg saya nk hantar tu hanya 1 shawl & mesti ringan punya, saya still kena guna postlaju la kan?

      Delete
    2. Penggunaan poslaju ni terpulang kepada peniaga/pelanggan. Poslaju lebih selamat dan cepat berbanding dengan cara lain.

      Delete
  7. Salam. Kak Tie, kalau sy nk balut bungkusan tu guna brown paper selain guna plastik pos laju, boleh tak?

    ReplyDelete
  8. W'salam..
    Boleh dear, bungkus dgn brown paper, kertas mahjung (putih) atau plastik putih yg org buat alas meja org kahwin tu pun boleh.. asal ia kemas .

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum..
    saya nak bertanya, macam mana ya kalau saya nak hantar dokumen ke luar negara contohnya Brunei Darussalam? macam mana cara nak menggunakan pos daftar tu?

    terima kasih.. :)

    ReplyDelete
  10. Wsalam. Tanya dulu kat kerani pos tu, insyaallah dia akan terangkan. Biasa ia akan timbang dulu. Charge agak mahal kalau guna pos laju, pos daftar murah sikit , tapi orang biasa guna cara parcel utk lebih menjimatkan.

    ReplyDelete
  11. Anonymous has left a new comment on your post "Tips menyediakan parcel (pos laju atau pos daftar)...":

    Salam kak tie,sy nak guna poslaju utk hantar sehelai jeans..sy kena wrap dlm kertas mahjung dulu dan bwk jeans tu ke pos office then wrap lagi guna plastik yg sesuai?or sy wrap kat rumah guna kertas mahjung and bawa ke pos office utk terus ditimbang dan send out for delivery?maaf,first time nk antar brg..

    Kak tie : Slm. Adik boleh jer terus bungkus di rumah, tak kira guna sampul surat besar/ sesuai atau bungkus guna kertas mahjung, tapi biarlah kemas. Tulis address dan phone no penerima. Nanti bila tiba PO, minta borang pos laju, isi dengan teliti, jgn silap tulis bahagian pengirim dan penerima.. no phone perlu diisi supaya mudah posman call jika penerima tiada di rumah. Lepas isi borang, beri pada kerani bersama bungkusan itu, dia akan timbang dan print borang tu, dan bayaran utk berat 500g kebawah ialah rm6 utk S.Malaysia, utk sabah/sarawak biasanya rm9.50.

    ReplyDelete
  12. salam.saya nak pos hadiah,saya wrap guna kertas hadiah.so macam mana saya nak pos?guna kertas hadiah tu je ke?or kena wrap lain sekali lagi?macam pelik hantar guna wrap hadiah.warna warni sangat.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam, sebenarnya boleh jer pos guna kertas hadiah, tapi jarang orang buat gitu, biasa kita wrap semula dgn brown paper atau plastik putih lain.. kak tie suka guna plastik, sebab kekadang hari hujan, posman tu basah kuyup, dan mungkin parcel pun lencun..

      Delete
  13. jap.sorry.tulis address pengirim or penerima?

    ReplyDelete
  14. salam sis,tq for the info.sy sesuai utk yg baru start on9 bisnes mcm sy nih.

    sy ada pos kain utk my sis,mula2 saya balut guna plastik kain yang biasa lepas tu bungkus dengan kertas minyak pula.

    bila sampai kepada my sis,bungkusan sampai macam tu saja tanpa ada plastik pos laju diluarnya.

    ker kena cakap kat kerani pos yang saya nak dia balut guna plastik pos laju plak?

    ReplyDelete
  15. JAWAPAN KEPADA SOALAN SEBELUM NI : Tulis seperti gambar kat atas sekali, alamat pengirim di sudut kiri atas, alamat penerima di tengah2 bungkusan, sama seperti kita nak pos surat atau parcel biasa.

    Jawapan pada CIKGI :

    Seperti yang kak tie terangkan dari awal post lagi, kita kena bungkus kemas supaya ianya sampai dengan selamat. Ini adalah kerana Pihak pos / kerani takkan bungkuskan utk kita. Dia hanya timbang parcel utk kos penghantaran dan lekatkan consignment note tu pada parcel utk tujuan pengeposan.

    Kita boleh beli plastik pos laju (dulu diberi sahaja) dengan harga yang ditetapkan mengikut berat di pejabat pos besar. Plastik pos laju tu tak penting, yang penting kita telah bungkus parcel tu dengan baik.

    ReplyDelete
  16. terima kasih banyak2 kak tie utk jawapan itu.sedikit sebanyak jawapan itu telah membantu saya :)

    ReplyDelete
  17. Salam kak ,
    Saya nak tanya nie , saya tak berapa faham sangat la kak .
    Contoh , kalau saya nak hantar hadiah melalui pos , boleh ke saya letak hadiah tu dalam kotak hadiah dulu , lepas tu baru saya balutkan dengan pembalut kertas mahjong warna coklat tu ??
    Lepas tu , prosedur seterusnya sama jugak ke macam yg akak terangkan kat atas tu ??
    Mana lagi senang nak hantar kak , pos laju ke pos berdaftar ??

    ReplyDelete
  18. W'salam, Tentu sekali itulah cara yang terbaik. Kemudian pergi minta borang, isi betul2 nama pengirim dan penerima. Pastu amik no, bila sampai masa, gi kat kaunter, bagi borang yang dah diisi bersama parcel tadi. Kerani tu akan timbang, utk menentukan kadar bayaran, dia akan lekatkan consignment note tu dan bagi 1 salinan kat adik utk simpanan. Ada no tracking EMxxxxxxxxMY.. boleh track perjalanan parcel di website poslaju. Nanti kalau ada masa kak tie update kat sini.

    Kalau guna pos laju, rate lebih mahal, tapi cepat sampai , antara 1-3 hari bergantung kepada address penerima. Kalau guna pos daftar, murah sikit, tapi lamat sampai.. 4-7 hari bekerja. Tapi kak tie tak sure berapa had berat utk pos daftar.

    Cuma sebelum bungkus, pastikan brg tu dibungkus dengan baik, takut pecah ke apa, sebab org main campak jer..

    ReplyDelete
  19. Ouhh mcm tuu, tengs bangat kat tie ! Utk info tu , budak bru blajar nih ;)

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum terimakasih diatas info ni.akak copy entry ni untuk rujukan ye

    ReplyDelete
  21. assalamualaikum.
    mungkin soalan ni takde kena-mengena dgn post akak tp mungkin kakak tau..
    mcm mane nak hntr surat ke luar negara?contohnya ke China?first time nie..tq kak

    ReplyDelete
  22. Waalaikummussalam..

    Surat biasa ker? Tulis jer surat macam biasa, pastu sampul surat tu guna yang ada tercetak AIRMAIL tak pun kerani pos ada kot sticker airmail.. pastu cakap kat dia nak pos ke mana, ia timbang, beli stamp, pastu masuk ke peti surat khas utk luarnegara.

    Kalau parcel tu macam biasa juga, cuma kena beritahu kerani tu nak pos cara apa.. kalau poslaju memang mahal, biasa cara parcel jer.. cuma lambat sampai.

    Kak tie dah lama tak pos surat ke luar negeri. Dulu masa kecik2 ada penpal, tapi guna jenis aerogram tu, murah jer, macam sampul surat, dah tulis, kita lipat jadi sampul surat, terus pos, hehe..

    ReplyDelete
  23. oh, thank you kak tie! :)

    ReplyDelete
  24. assalamualaikum,
    nak tanya, kalau pos barang guna kertas brown tu, perlu ikat tali lagi tak?

    ReplyDelete
  25. Walaikummusalam..

    rasa tak perlu ikat tali laa.. kak tie pos gitu jer, selotape kemas macam nak bungkus hadiah. Yg penting tulis nama dan address dan phone no dgn jelas ...

    ReplyDelete
  26. Salam nak tnye..lia bru je mula bisnes...nape eh ri tue pegi pos laju mintak plastik tue die ckp olastik nie mmg x boleh bwak kluar dik... pastu lia ckp sy na bungkus bnyk brg skali.sy na gne plastuk tue snng...die ckp mmg pos laju x bgi sap2 bwak balik plastik nie...adoi mcm mne na dptkn eh??

    ReplyDelete
  27. Ada yang pra bayar, rm6 utk berat 500g, saiz A4.. rm6. tapi macam pelik jer dia tak beri bawak balik.

    Tapi, sekarang plastik tu khas utk yang langgan poslaju, buka acc dan van poslaju akan dtg amik parcel. Biasa utk yang byk barang utk pos dan tiap hari/ seminggu beberapa kali..

    Kak tie beli jer plastik courrier, yg kosong , senang, pack dari rumah ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak. Mcmana nk buka acc tu ye ?

      Delete
    2. Kena tanya pada kerani tu. Kak tie tak pernah buat.. sebab parcel tak byk.

      Delete
  28. Assalamualaikum kak tie..

    terima kasih ats tip yg berguna,sgt2 pnting untuk org yg bru start bisnes mcm sya..

    saya ada 1 soalan..ada customer saya nk byr guna cek..mcm mana nk buat ye..

    adakah saya perlu minta customer tu poskan cek tu? kalu mintak customer pos,guna cara pos yg mcm mane ye?

    kalu guna cara poskan cek,adakah saya kena hantar brg dulu,pastu baru customer poskan cek,ataupun sebaliknya..?

    harap kak tie dapat mmbntu..poning ni..thanks..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummusalam... alamak, maaf kerana baru perasan..
      Bila kita berurusniaga on9, kita kena bayar melalui transaction ke acc bank.. jgn terima cek.. bagi no acc, bila dia dah buat payment, minta bukti pembayaran (dari print sc/ attach gambar resit), kemudian kita check on9 acc bank kita.. kalau ada kemasukan jumlah wang tersebut barulah kita pos barang yang dibeli tu.
      Jangan terus pos barang tu tanpa ada bukti bayaran. Ada pernah orang cuba tipu kak tie, dia kata dah bayar, tapi bila check, tak ada pun... macam2 cara orang nak tipu, ya.. ada yang suruh pos dulu.. tu pun tak boleh. Jangan mudah percaya.

      Begitu juga bila kita nak beli on9, kita kena bayar dulu. Jadi untuk mengelakkan dari kena tipu, kita kena tinjau dulu page dia, tengok komen2 customer dia yang dah terima barang yang dijual. Kalau page dia senyap, tiada respond, janganlah beli.. cari kedai on9 yang kita betul2 yakin..

      Delete
  29. salam...
    apa beza dan kenapa orang ada guna pos daftar dan pos laju..
    apa beza dua2 tu...
    dari kos..ok la faham murah pos daftar...tp ape sebab lain..
    kanapa surat kerajaan suka guna pos daftar.

    ReplyDelete
  30. W'salam,
    Pos laju ambil masa 1-3 hari bergantung kepada address penerima.

    Pos daftar ambil masa lebih lama, 4-7 hari.

    ReplyDelete
  31. salam,
    tumpang tanya kat mana nk beli plastik courier yg kosong tu? harga berapa?

    ReplyDelete
  32. W'salam. Kak tie pernah beli dari facebook.. Type kat search - Courier Bag/plastik poslaju/packaging plastic
    atau urlnya -
    http://www.facebook.com/pages/Courier-Bagplastik-poslajupackaging-plastic/323868880969452

    ReplyDelete
  33. hi,saya nak tanya..kalau customer nak parcel tu sampai di pejabat PO je & tak perlu sampai di rumah nya..macam mana? apa detail yang kita perlu ambil dari customer? sebab dia nak ambil parcel tu di PO sahaja.

    ReplyDelete
  34. Sebenarnya dia tak perlu kata nak ambil kat PO atau apa. Kita hanya tulis address yang dia beri. Jangan bimbang, itu kerja posman. Kalau dia nak ambil parcel di PO, dia sendiri kena pergi PO tanya apakah no PO box dan address yang perlu dia guna..

    ReplyDelete
  35. Salam tie,saya nak antar barang ke serawak,berat barang tu 60kg,agak2 cara pos paling murah yang mana ye..?

    ReplyDelete
  36. Salam tie,saya nak antar barang ke serawak,berat barang tu 60kg,agak2 cara pos paling murah yang mana ye..?

    ReplyDelete
  37. W'salam Isz, guna parcel jer..

    http://www.pos.com.my/pos/Images/Product-Menu_rev1-(back).jpg

    ReplyDelete
  38. Err... sorry Isz, maksud kak tie guna cara parcel biasa, tapi tak sure boleh terima berat 60kg tu , kena tanya kerani pos dulu.. kalau tak boleh boleh guna courrier lain seperti skynet/citylink/dll..

    ReplyDelete
  39. Salam, nak tanya. Kalau terlupa letak no telefon di barang tersebut takpe ke ? -Ain

    ReplyDelete
  40. The best tutorial I have ever read.
    Very helpful. I think no need to ask any question to you. All the above description is enough to give understanding to my brain that does not know anything about Pos Laju & Pos daftar. Hehehe. Kak Tie memang terbaiklah.

    ReplyDelete
  41. Kak kalau berat dlm 50gm je, brp caj???

    ReplyDelete
  42. SALAM kak tie,,camne kalau saya nak pos barang macam kertas2 serta makanan sekali kepada penerima gune pos laju? mohon kak tie terangkan sedikit sebanyak cara2nye,,saya benar2 ingin tahu,,:) -ezad-

    ReplyDelete
  43. salam sis...
    boleh x kite ambil slip pos tu awal..then bile nak pos br bawa ke pejabat pos skali dgn brg?

    thanks :)

    ReplyDelete
  44. salam kak tie, saya agak konfius pasal nak pos2 ni sbb baru mula bisnes online ni. still blurr2. produk yang saya jual kecik dan nipis jer, saiz dye ala2 buku '555'. kalau kecik camtu nak balut pakai ape ek?

    dan untuk produk yang lagi besar, saya nak pakai sampul prabayar tu. kalau pakai sampul tu, masa nak pos barang,boleh pergi kat mana2 pos ofis ke? atau kena pergi ke cawangan pos laju sahaja?

    thanx~ :)

    ReplyDelete
  45. salam... nak tanya kalau pos laju hantar dlm semenanjung jugak berat dalam 2-3 kg berape ringgit ye anggaran berkotak.. lepastu berat 2-3 kg tu boleh gune pos registerke? xpastilah.. tq.. :)

    ReplyDelete
  46. askum kak tie,sya nk tanye kalau sya nk guna pos laju ari khamis anta ke kl,agak bler smpai?sya dpt surat lewat dan terpaksa anta sblum ari ahad.

    ReplyDelete
  47. salam kak tie ,
    sy nk tny agak nta cmna nk balut stroller utk di courier yer ? better pos pkai ape ?

    ReplyDelete
  48. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  49. salam. nak tanya. kalau guna yg pos daftar tu, boleh guna sampul surat biasa kan?. then beli stciker pos daftar tu n lekat kat sampul surat tu?. camtu kan?. semua tu kena buat kat kaunter pos ye?. then, contoh, kalau saya nak pos shawl and accessories, boleh guna sampul surat biasa jugak ke?.

    ReplyDelete
  50. salam...nak tanya...gitar bole pos x??n ada limit dimension ke nk pos??

    ReplyDelete
  51. hi =)
    plastik poslaju tu nak kene beli kat mane?
    n paper poslaju tu nak dptkan kat mane?

    ReplyDelete
  52. Maaf semua, kak tie baru perasan ada komen kat sini.. selama ni masuk dlm kotak spam la pulak..

    Err.. AinFarhana - Kalau lupa tak apa kot, tapi no phone tu berguna kalau tuannya tiada di rumah, posman boleh call nanti.

    Azdi Zaaim.. thanks, saja nak tolong adik2.. >_<

    Berat bawah 500g - rm6 (utk adress dlm semenanjung), kira harga pukal laa..

    Ezad - kalau nak cepat guna pos laju, boleh jer.. tapi utk makanan tu pastikan ia dibungkus dengan baik.

    Consignment note tu boleh diambil awal, tulis kat rumah dulu.. kak tie selalu buat gitu.

    Kalau brg tu kecik, sumbat jer dlm envelope .
    Untuk pos guna poslaju, boleh kot ke mana2 pos ofis.. kak tie tak ada masalah pun. Tapi still kena beratur, jangan pulak masukkan dlm peti surat kecuali pos express.

    Utk parcel berat, sila rujuk pada jadual kat website poslaju.. ada kak tie letak link kat post ni.

    Tanya kerani dulu pun ok.. Biasa kalau item besar/berat, guna parcel domestik jer, murah sket tapi taklah cepat sampai..

    Poslaju ke KL dari mana2 di Semenanjung biasa sampai hari berikutnya.. Jumaat, tapi bergantung juga kepada tempat tinggal kita. tapi kak tie dari kelantan ni ambil masa sehari je sampai ke KL..

    Stroller? Besor tu.. adeh.. kalau helmet tu pernah anak terima dari poslaju. Boleh kot.. bubuh dlm kotak lagi senang dan selamat, kalau balut2 ni takut rosak brg. Guna poslaju pun boleh. Tapi sure mahal postagenya.

    Guna posdaftar - ya.. guna sampul surat biasa jer..

    Plastik poslaju tu biasa diberi pada pelanggan tetap poslaju (kena isi borang langgan. kak tie tak ada pengalaman, sorry)

    Sampul poslaju tu boleh beli kat pejabat pos.

    ReplyDelete
  53. macam mane nak bungkus parcel yang ade kotak? kene bungkus dgn ape?

    ReplyDelete
  54. Boleh bungkus dgn kertas minyak tu , atau kertas mahjong putih atau plastik putih yang org lapik meja utk kenduri kahwin.. atau apa2 jer asal kemas dan tak berserabut (banyak corak).

    ReplyDelete
  55. hi. cane nak bungkus kasot?

    ReplyDelete
  56. Kalau kasut, lebih elok masukkan ia dlm kotaknya dan bungkus guna brown paper/plastik plain color.. contohnya putih.. supaya kasut tak rosak bila dicampak2 nanti.

    ReplyDelete
  57. anonymous at feb 2> bape ey postage if mcm tu?

    ReplyDelete
  58. Kalau kerani tu timbang sahaja , beratnya kurang dari 500g, harga utk postage mungkin rm6(jika pos dlm semenanjung). Kalau dia rajin dan kira postage ikut volumetrik, harga postage mungkin lebih tinggi.. ikut nasib laa..

    ReplyDelete
  59. hello. kertas poslaju tuh amek je ke? n plastik poslaju tu kene bayar dulu baru dapat ke? bile gune plastik poslaju tu n nty bile kite nak pos barang poslaju dah tak kene kan pape bayaran ke?

    ReplyDelete
  60. nak pos barang macam accessories contoh rantai or cincin, macam mane ye?

    ReplyDelete
  61. Untuk nak pos benda2 kecil, biasa kak tie bungkus ia dlm plastik dulu, kemudian balut guna kertas, selotape supaya ia tak bergerak2 dan berbunyi bila digoncang.. masukkan dlm envelope dan pos. Atau masukkan dlm kotak kecil yang nipis. Pastikan ia tak bergerak2/berbunyi supaya ia tak menarik perhatian pengendali / posman.

    ReplyDelete
  62. salam , kak tie nak tanya kalau la orang tu bila kita tnya no tracking dia tak bagi , boleh tak kita check melalui nama ? sebab saya tak tahu sama ada orang yang saya beli kat dia ni pos atau x RUMPAI LAUT saya . saya dah buntu sangat2..

    ### cikeiyra@yahoo.com

    ReplyDelete
  63. W'salam Cik Eiyra.
    Biasa kalau dia tak bagi track no walaupun dah mintak, samada dia belum pos atau dia tak pos.. Kalau dia jujur, dia akan beritahu bila dia akan pos dan bagi track no. Tak pun dia terlalu sibuk hingga tak baca msg tu..

    Kena ada track no baru boleh check. Beli dari mana? Sebelum beli on9, kena tinjau dulu page dia atau blog dia, tgk kalau2 ada respond positif dari customers.. Kalau page/blog dia sunyi sepi.. bahaya tu. Sebab ada juga golongan penipu.. sama juga customer yang tipu.. kena hati2..

    ReplyDelete
  64. Untuk pos daftar tu kan, stem tu kena beli sendiri atau dekat pos office tu dah sediakan, free of charge ?

    ReplyDelete
  65. stamp tu kerani tu bagi, kita bayar ke dia sekali dgn harga pos daftar, gi tampal stamp pada surat tu,tulis nama dan alamat pada borang kecik yang dia suruh dan bawa semula ke kerani. nanti dia tampalkan sticker..

    ReplyDelete
  66. posdaftar tu klo berat bwh 1 kg still harga 2.20 ke?n klo xpyh stem, xpeke....

    cth berat 600grm

    ReplyDelete
  67. Untuk infor mengenai Pos Daftar, boleh refer di link ini... http://www.pos.com.my/pos_bm/personal/special_mail/pos_daftar.aspx

    ReplyDelete
  68. Salam, nak tanya cara pos terbaik n termurah utk pos bunga pahar berat dlm 1.5kg, cara bungkus n pos guna cara apa, sebab rata2 yg buat bis nie on9 depa smua cas rm10 jerr tuk postage, baru nie sy pos kena rm13, nak mintak advice cara bungkus n pos terbaik n murah, sy pun wat bis nie gak, 10Q

    ReplyDelete
  69. salam kak tie,
    nk tanya.. kalo sy hantar barang melalui pos bedaftar dlm 1kg bole tak? tp cara bungkus pon... sy balut paki kertas manjung.. tampa letak bubble plastik.. benda tu bahan air kat dlm.. ala mcm jelly... bole ke? takut nanti pos xnak terima plk...

    ReplyDelete
  70. salam kak tie
    sy br nk niaga kain batik
    kalo sy nk anta kpd customer cara apa yg elok ye?
    kalo 1 helai kain - balut plastik + brown paper?
    kalo 3-4 helai kain - kotak + brown paper ke?

    minx tunjuk ajar kak tie
    time kasih

    -liana-

    ReplyDelete
  71. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  72. saya confuse dgn consignment note tuu.. kita nak mintak kat sapa? n kalau nak bnyak kena beli ek ? kalau nak isi nama penerima tu kat rumah boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ambil jer kat kaunter pejabat pos yang diletak bersama borang2 pengeluaran /simpanan wang dan lain-lain, .... ada punya, kalau nak byk kena minta dari kerani, kalau nak isi kat rumah pun boleh ambil sikit, senang juga, biasa kak tie buat gitu . borang percuma, tak perlu beli.

      Delete
  73. Salam,

    Hari ni nak pos barang guna pos laju, Google jumpa blog ni. Terima kasih atas panduan dan info.

    Oh ya, pihak saya ada menyediakan perkhidmatan pendaftaran domain dan dedicated support, mana tau kak Tie nak guna nama dot com sendiri bolehlah contact saya dulu. InsyaAllah boleh bagi diskaun :)

    Tq..

    ReplyDelete
  74. slam..nk tnya,,klau status kt track and trace tu dia kata "Unable to deliver the item due to
    Addressee not around at time of delivery"
    pstu kna buat cmne ek? kita kna prgi ambik sdiri kt pos office ke? help me pleasee

    ReplyDelete
  75. Syazana Nana, biasa posman tinggalkan note, kertas yang dicatat (tak tahu nak panggil apa)... bawa kertas tu bersama mycard ke pejabat pos.. boleh amik kat sana. kalau tak ada note, catat no track tu, gi pos ofis.. kata nak amik parcel, tunjuk track no dan mycard.. kata posman dtg tika tak ada rumah.

    ReplyDelete
  76. salam kak tie,

    thanks for da info.....skrg ni ramai gne courier bag...klu pos laju gne courier bag yg hitam xpe ke?? atau pn kat poslaju ada warna spesifik utk warna bungkusan?? putih ke warna2 cerah ke....minta bantuan info dari kak tie :)

    TQ

    ReplyDelete
  77. W'salam, boleh jer guna apa2 warna plastik asal tak nampak kandungannya. Elok yang tahan lasak takut terkoyak nanti. Tempat kak tie kerani tu tak kisah pun kalau ada yg pos guna beg plastik thank you tu. Kena bungkus kemas la ya..

    ReplyDelete
  78. Salam kak tie. Ni nak tanya, saya baru lepas order baju online. Lepas bank in duit 2 hri lepas tu baru pos. Guna pos lju. Tapi sekarang dah msuk 4 hari tak sampai2. Bila track no katanya 'consigment to be collected at counter delivery'. Apa maksud tu? And kenapa lambat sngt?? Tolong saya kak tie :(

    ReplyDelete
  79. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  80. Salam Realwany... Sebelum tu ada tak ditulis "Courier is attempting delivery" ? dan kemudian tulis "Unable to deliver the item due to
    Addressee not around at time of delivery" ... Sebab biasa tak dapat deliver, baru dia simpan kat PO dan penerima kena collect kat sana, tapi mesti ada tinggalkan nota suruh ambil parcel...kalau was2 kena pergi pejabat pos terdekat, (tulis dulu no track tu) pastu beritahu apa yang ditulis kat web tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Ada ada. Tapi nota tu tkde. Padahal saya ade je kat rumah ni. Mcm mne boleh kata tak orang pulak..? Hermm so lpas ni sye just kne prgi pjbt pos yg trdekat bgi no track n ic...tapi sabtu buka ke? Hehe. OK terima kasih kak. :)

      Delete
  81. Kekadang kalau parcel besar posman tak hantar rumah... Atau posman saja tak nak antar,patut ada nota.. tapi still boleh amik tapi kena ada track no dan bawak mycard (tulis dlm kertas nama dan alamat yang sepatutnya parcel tu dikirimkan, just sebagai bukti.... Sabtu ni tak sure laa.. try tgk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok. Sekarang baru faham. Terima kasihh :)

      Delete
  82. dlm kes sy nih..sy trlupa nk abik no tracking id...so apa ptt sy buat sbb sy dimklmkan barang yg sy pos x smpai2 lagi...yg sya pelik sy pos barang ke 2 lokasi pada waktu yg sama...selang bbrapa hari cuma satu lokasi shja barang smpa..yg stu lagi sudah hmpir 2 minggu blum smpai...apa yg perlu saya buat??

    ReplyDelete
  83. Salam izat,lepas kita bayar harga parcel tu, kerani tu akan beri salinan consignment note tu kan.. Adakah izat terus pergi, tanpa ambil salinan tu? Kalau kita tak ada salinan tu, maknanya kita tak tahu track no dan tentu agak sukar nak track ke mana parcel tu pergi..

    Kak tie tak dpt nak tolong, mungkin boleh cuba tanya kerani pejabat pos tu (dptkan nama dan alamat penerima utk membantu pencarian parcel)

    ReplyDelete
  84. Salam, sya nak tanye mengenai poslaju. Sya dari brunei dan sya nak order baju dari malysia. bgaimna ye? sya tak pahm. dia ckap pos laju brunei 70 . apa mksudnye? dan kalau sya order, ambil kat mna? pos opis ? pkai track no? tak pahm sya. tolong kak tie jelaskn . terima kasih .

    ReplyDelete
  85. Salam Amissa... Kebiasaannya parcel dari poslaju akan hantar ke address yang ditulis.. jadi jgn bimbang, ia akan sampai ke tangan Amissa nanti. Kalau tak dpt hantar, ia akan hantar notis supaya di ambil kat pejabat pos.
    Harga postage ke brunei ni mahal kalau guna poslaju.. mungkin maksud 70 tu, Brunei Dollar 70, kak tie pun tak tahu ni sebab belum ada pengalaman.
    Track no tu tujuannya nak check kedudukan parcel (kat mana, dalam perjalanan... dll..) Apa2 pun boleh tanya pada seller yang Amissa berurus niaga.

    ReplyDelete
  86. salam kak tie, (sy pos guna plastik sendiri)

    soalan sy: kan kalo berat brg bwh 500g=RM6 .. kalo sy nak anta 5 jns brg yg same ke almt berbeza yg berat setiap satu 10gm..caj pos laju tu rm6x5 atau kira sekali berat 50mg=rm6? mcm ne tu?

    TQ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam Love,
      Biasa kerani kat tempat kak tie kira asing2... jadi memang mahal lah walaupun 3-4 parcel kecil2 dan ringan..
      Tapi ada kawan kak tie yang tinggal di KL, dia pos parcel guna poslaju, dan kerani pos kat sana kira pukal.. tak sure macam mana, tapi murahlah sikit, sekali pos byk2 taklah kira asing2.
      Try tanya kerani pos tempat love biasa pergi.. kak tie ni penakut, tak berani nak tanya, hihi...

      Delete
    2. ok..hehe thanks kak tie..:)

      Delete
  87. saya nk tany mcm mana kalau nk hantar minyak.. atau botol minyak gamat... knp post office xterima dan suruh ke tempat lain.... ????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin kerana takut tumpah kot... Tapi, kalau kak tie laa.. kita jgn beritahu kandungan nya.. tulis jer 'makanan kering' atau barang keperluan bayi (contoh lotion)... Pastu kita bungkuslah elok2, letak dlm kotak kecil, guna bubble wrap atau sokabar supaya ia tak bergerak2 dalam kotak... hehe..

      Delete
  88. Salam.kak tie pernah berpengalaman x bila customer cakap tracking nombor not found dalam system poslju?? lepas tu da 3 hari barang nye x sampai2 dari kangar - putrajaya..kalo mcm tu ape ptot sy buat?nak track pon nombo xde dlm system..:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum ada pengalaman gitu. Kalau ada track no, boleh terus ke pejabat pos (penerima), minta tolong kerani check. Kita (pengirim) boleh juga tanya pihak PosLaju.. kak tie tak ingat no phone, boleh tgk kat website nanti, ya. ni ada fb poslaju.. boleh juga pm admin tersebut, insyaallah mereka boleh tolong .. http://www.facebook.com/OfficialPosLajuNationalCourier?fref=ts

      Delete
  89. salam kak tie

    nak tanya...klu poslaju parcel dia ikut berat n volumetric jugak ke??

    salam kpd smua pembaca blog kak tie jugak...tolong promote bisnes kwn jap...klu ada sesiapa nk beli plastik poslaju...mcm2 saiz ada...insyaAllah harga terbaik dari ladang boleh la ke page :

    http://www.facebook.com/pages/Courier-bag-poslaju-online-seller/500756089986782

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam, biasa kalau package kecil, ia ikut berat jer.. Tapi kalau package tu besar, bentuk kotak, ia akan ukur dan kira guna volumetric.

      Delete
  90. Salam kak tie..kalo kite nak pos gune plastik pos laju yg RM6..bole tak kite siap2 bungkus n lekatkan slip pos siap2 dr umah...then anta je kan? xperlu byr pape kan?

    lg satu , kalo brg saye beso dari plastik poslaju rm6 tu..bole ke sy guna plastik sbh srawak rm9 tu untuk hanta ke semenanjung?

    ReplyDelete
  91. W'salam,
    Kalau dah beli yang prabayar rm6 memang boleh terus bungkus dan isi borang consignment note tu tapi jangan lekatkan.. biar kerani tu yang buat, sebab dia nak print dll.... tak perlu bayar apa2 dah...

    Kalau barang tu lebih besar kak tie rasa lebih elok bungkus dgn kertas/plastik sendiri atau guna plastik courier plain.. tapi kalau sanggup bayar lebih (rm9) tu rasa untuk yang berat 1kg, terpulang lah.. tak pun tanya kerani tu, kak tie tak pernah buat gitu. Kalau nak boleh tanya admin page pos laju kat link atas post ni... page tu dibuka dari 9am - 6pm...

    ReplyDelete
  92. Salam kak tie...sy da bc sume kt atas tp sy kurang pasti satu bnde.. kte kne tls alamat penerima ke kt atas parcel? Wpn alamat penerima da di tulis dlm consignment.. sy tgk gmbr kt atas.kt parcel tu ade alamat.. pastu consignment tu akan dilekat kt bhgn parcel yg kosong ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'slm.
      Alamat penerima seeloknya tulislah atas parcel, sebab kekadang kerani pos tersilap, dia timbang dan letak jer consignment not atas parcel, dan biarkan buat sementara.. kalau consignment note tu jatuh bawah, kang dia buntu nak letak kat parcel yang mana satu. At least , bila ada tulis address penerima, kan senang dia nak buat kerja... bukannya parcel kita sorang jer ada kat kaunter pos tu.

      Jangan lekatkan consignment note tu.. biar kerani tu sendiri yang buat. Kebiasaannya dia akan lekatkan consignment note tu pada belakang parcel, ruang kosong.. selepas dia print note tu.

      Delete
  93. asalam,,saya nak tnye.kalau nk post kek cmne ea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam.
      Kalau kek padat macam kek lapis, balut dengan cellophane plastic (biasa kita balut makanan pada mangkuk/pinggan sebelum masuk dlm fridge/microwave), balut bebeberapa kali. Kemudian bungkus dlm alluminium foil/package yang diperbuat dr alluminium, sealed dan bubuh dlm kotak yg tak mudah pecah. Kotak tu lebih baik muat2 jer, supaya kek tu tak bergerak2. Boleh sendalkan dengan polisterin.
      Kalau nak bubuh dlm kotak polisterin pun ok jugak.. Pastu bungkuslah macam parcel biasa.
      Cuma jgn tulis pada item tu kandungannya kek.. makanan kesihatan ke aper.. hehe. takut kerani tu reject pulak.. (pandai jer makcik ni..) >_<

      Delete
  94. saya ada customer dari sarawak yang nak beli fon . jadi ape solution yg terbaik untuk saya gunakan . dan perlu ke saya guna brown paper untuk balut kotak fon tu ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Guna brown paper pun ok, asal balut sampai tak nampak tulisan pada kotak tu.. Kalau bungkus dulu kotak tu dgn plastik kemudian baru balut dengan brown paper lebih baik. Sebab kekadang hujan lebat, takut parcel turut basah sama.

      Delete
  95. Kak tie...saya nak buat business cookies online. so mcm mana cara nak pos tu? Tak pecah ke biskut tu kalau saya pos mcm tu je? posman tu tak campak campak ke? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo.....
      Ni hanyalah saranan , ya...
      Masa nak pack cookies tu, guna bekas yang macam kita beli biskut kat supermaket tu.. ada lapik plastik bubble dibawah dan atas biskut.. Pack padat, supaya ia tak bergerak2...
      Pastu masukkan dlm bekas plastik keras tu, macam bekas ferrero rocher tu... seal, dan bungkus dengan bubble wrap.
      Pastu bolehlah bungkus dengan brown paper ker/ courier plastik ker...
      Nanti pada parcel tu letaklah sticker fragile atau tulis kaca (kat ruang item tu tulis lah frame gambar ker..., bukan niat nak suruh bohong, tapi supaya orang yg handle tu lebih hati2..)

      Bila dah byk parcel, rasa kita pun tak larat nak letak elok2.. main campak2 jer laa.. kan...

      Delete
  96. Asslmualaikum kak Tie,

    Saya nk minta bantuan & pandangan kak Tie.

    Saya nk hantar pouch kat kawan saya. Saya tak tau nk guna pos laju atau pos daftar. Pouch tu kecil & tak berat (saiz lebih kurang A4/4).

    Lebih baik guna pos laju @ pos daftar ye? Lebih baik letak dlm kotak @ sampul ye? Kat pejabat pos, ada sampul free disediakan ke tak ye?


    Pos laju:

    .Kalau guna pos laju & sampul, sampul mesti guna sampul pos laju ataupun blh guna sampul
    biasa warna putih atau coklat tu?

    .Kalau guna pos laju & kotak, saya balut kotak dgn pembalut aeon yg diterbalikkan blh ke?
    Maksudnya pembalut dr luar nampak warna putih.


    Pos daftar:

    .Kalau guna pos daftar & sampul, guna sampul biasa sahaja ke?

    .Kalau guna pos daftar & kotak, saya balut kotak dgn pembalut aeon yg diterbalikkan blh ke?
    Maksudnya pembalut dr luar nampak warna putih.

    Tolong saya kak Tie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummusalam... maaf ya.. sebab kak tie rasa dah reply hari tu.. entah kenapa hilang lak.
      Seeloknya guna pos laju jer.. sebab cepat sket sampai. Kalau kecil boleh beli sampul poslaju harga rm6 tu.. cakap jer kat kerani tu nak beli sampul poslaju harga rm6... nanti masukkan pouch, seal.. isi borang consignment tu, dan bagi kat kerani.. sekali bayar jer..

      Kalau ada sampul surat pun boleh, tak kira warna apa pun.. cuma kena bungkus pouch tu dgn plastik dulu.. takut ada tangan gatal yang rasa nak tgk dlm sampul.. (kak tie pernah kena).

      Kalau guna pos daftar dan kotak, boleh juga guna apa2 pembalut asal kemas.

      Delete
  97. as-salam..kak tie..kalau saya nak pos barang dan guna kotak yg agak besar sais sebesar kotak untuk tv 21 inci,wajib ke nak balut kotak tu,walau saya guna kotak yang kosong[xde apa2 tulisan..kotak baru..dan berat pulak tak sampai 3 kilo..tq...

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam.
      Memang nak guna poslaju ker? Takut mahal sangat.. sebab besor.. rasa tak perlu kalau kotak tu kosong, hanya tulis jer nama penerima dan address tu atas kotak. Nanti kerani tu akan kira dgn cara volumetrik (ukur).

      Delete
  98. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  99. Salam kak tie,
    Sy nak tnye sket..sy baru lg bab2 pos ni..baru nak menceburi bidang business on9..tu la nak kaji pos2 ni..pos laju dh paham.

    Pos daftar ni pos biasa ker? Sy tgk kat atas tu pos daftar pakai setem..kalau pakai kotak tu guna setem gak ke? Ker sma je mcm pos laju punye proses cuma delvery je lmbat sket?..

    Lg satu,sy da tgk kat website pos msia http://www.pos.com.my/pos_bm/appl/parcel_rate.asp
    kat situ ade

    Mel biasa
    bungkusan
    Poslaju

    Mel biasa & poslaju tu paham dh..bgkusan tu kh yg d mksudkn pos daftar?

    Maaf ye sy mmg zero pasal pos ni..

    Tq kaktie.

    Azim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'slm.. sebenarnya kaktie ni bukannya arif sangat bab pos daftar ni. Pernah sekali dua jer guna pos daftar, tu pun dlm sampul surat kecil.. tak pernah guna bungkusan.

      Ia bukan mel biasa, sebab kita byr utk perkhidmatan lebih cepat sikit dari mel biasa dan perlukan tandatangan penerima. Jadi lebih selamat dari mel biasa.

      Yg bungkusan tu maksudnya guna parcel.. parcel tu macam mel biasa.. cuma barang besar. jadi lebih lambat dari pos daftar dan murah sket. Bungkusan dan pos daftar tak sama .Minta maaf sebab tak dpt nak bantu.

      Delete
  100. salam kak tie..apa maksud ni ye? sebab barang tak sampai lg...huhuu please k.tie..thankz :)

    Tracking Shipments Track | Back

    Searching result.

    Item No Ref No Date Time Process Office
    EM417160152MY - 18 May 2013 08:52:00 Consignment to be collected at Counter Delivery PO KAPAR

    ReplyDelete
    Replies
    1. 18-May-2013 08:52:00 Consignment to be collected at Counter Delivery PO KAPAR
      17-May-2013 15:16:00 Unable to deliver the item due to
      Addressee not around at time of delivery PPL KELANG
      17-May-2013 09:25:42 Courier is attempting delivery PPL KELANG
      17-May-2013 06:26:13 Consignment arrived at processing center PPL KELANG

      Delete
  101. Hmm.. rasanya kena gi ambil kat PO Kapar.. Tulis no tracking ni kat kertas, bawak Mycard.. pastu jumpa kerani kat situ cakap nak ambil parcel.. bagi no track tu kat dia. Mungkin masa posman dtg ketika tiada orang di rumah.

    ReplyDelete
  102. salam akak nk tnyer kalau pos mkanan plak mcm mna?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam.
      Makanan macam mana tu? Kalau yg kering macam keropok, atau kek/apa2 laa asal tahan lama... bungkus jer macam kita nak pack barang utk jual. Kalau keropok/biskut, elok guna kotak, pastu balut guna plastik bubble supaya tak rosak.

      Tulis kat dlm borang tu (biskut ker..)

      Delete
  103. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  104. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  105. salam sis...nk tya ckit nih...
    aritu sy ad pos 2 brg kt alamat yg bbeza...
    kt brg tu plak sy da tls alamat...n wktu sy nk ksi kat staff uh...sy ksi dy brg n borang uh ngn brg n borang yg 1 lg uh asing2 sbb tkut t dy tersilap
    tp smalam sy dpt col dri customer sy, dy ckp dy xdpt brg yg dy order tp dy dpt brg customer yg lg 1
    so sume nih kira ksalahan staff tu la sbb dy cuai
    dy xcek btul2 alamat yg sy tls kt parcel tu
    so skang nih...sy nk wt mcmana??? xkan la sy nk g amek brg uh kt umah customer sy?? sy stay kdh n customer sy plak sorang d terengganu n sorang g d johor
    ap sy nk bwt?? xkn sy nk kna tggung kos pos dyorang sdg kan bkn slh sy???
    sis...ksi tips ckit...ap yg ptut sy wt??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaahai... kesiannya.. kak tie takut betul kalau terjadi begini...
      Rasa Ameyra kena pergi komplen kat pos office tu.. Cakap nak komplen pasal parcel yang silap tepek consigment note walaupun dah tulis address kat parcel tu.. Isk isk.. geram lak dengor citer Ameyra ni.. simpati sangat2..
      Jangan tunggu lama2.. lusa gi jumpa mereka yang berkenaan.. kalau tak layan jugak, cakap nak jumpa dgn post master.. tanya siapa yang nak tanggung kerugian tu.. Bawak salinan consiment notes yang ada tu..

      Delete
    2. Pastu, cakap baik2 dengan customers yang terima parcel org lain tu , minta tolong postkan pada org yang sepatutnya.. (kedua2 kena buat gitu), terangkan apa yang terjadi.. kos pos tu Ameyra tanggung dulu buat sementara dapat maklumbalas dari pihak poslaju.. Kena sabar je laa.. rugi tu kita tolak tepi.. yg penting customer tu dpt barang yang mereka bayar.. mungkin ini adalah dugaan Ameyra untuk dpt rezeki yang lebih besar..

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
    4. ok kak, suma da sttle...tq 4 d tips sis

      Delete
  106. macam mana kalau nak hantar printer? nak hantar dari kl ke sabah.. printer ni fragile ckit, xde effect ke klu hantar guna pos laju.. takut plak rosak sebelum sampai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau pos printer bersama dgn kotaknya yang sedia ada styrofom dll tu ok kot.. tapi lepas bungkus kena letak sticker fragile.. cuma guna poslaju ni mahal.. try guna courrier lain macam skynet..

      Delete
  107. terima kasih did. follow blog ni
    tips sangat berguna bagi momoy yg baru nak mula berniaga online ni

    ReplyDelete
  108. Replies
    1. TQ kak tie atas semua tips dan jawapan pada soalan² di atas. Cuma saya tetiba konfius, kalau beli sampul pos laju secara online dari org yg jual mcm kat facebook tu. Maknanya nanti kita bawak pegi pejabat pos dah tak payah bayar apa² la dah kan?

      ke kena bayar lagi?

      Delete
    2. Eh.. yg jual on9 tu bukan sampul poslaju. Ia sebagai alternatif untuk membungkus brg, maknanya kena byr perkhidmatan poslaju seperti biasa.

      Contohnya lepas bungkus brg guna sampul yg kita beli on9 (harga hanya beberapa sen sekeping), kita bawa bungkusan tu utk ditimbang di kaunter pos.. pastu kena byr contohnya rm6 kiranya berat kurang dari 500g utk pos dlm semenanjung.

      Delete
  109. Klu nak hantar barang caj penerima yang bayar macam mna plak?

    ReplyDelete
  110. Salam kak tie, thanks atas penjelasan dan info..saya baru menceburi bidang online.
    Mohon izin utk simpan sbg rujukan..=)


    ReplyDelete
  111. Salam,dalam 2-3 hari nie sy nk pos barang tapi tk besar dan tk berat sangat la,dlm anggaran 1000g hantar ke brunei,agak2 pos laju ke sesuai atau pos biasa,sbb kalau blh nk yg murah sikit..asalkan selamat sampai je,kalau ada sapa2 tau harga pos ke brunei sila komen ya,atau boleh sms/whatsapp saya 01124278830 Khairol
    Sb ada tanya member ada yg cakap pos p brunei RM80

    ReplyDelete
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...