Sunday, January 11, 2009

Aura

Apa itu aura?

Aura sebenarnya adalah suatu medan tenaga. Setiap orang mempunyai auranya tersendiri. Ia dalam bentuk gelombang cahaya, yang berubah2 mengikut keadaan spritual dan kesihatan seseorang itu...

Aura itu penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita, contohnya ketika ditemuduga, dalam menguruskan perniagaan atau pekerjaan (contohnya guru atau pengacara atau salesman....hi hi..)

Hah! Mengikut satu kajian (entah dari mana sumbernya..) orang yang taat mengerjakan ibadah solat dan ibadah lain, mempunyai nilai aura yang tinggi. Napa, ekk? Sebab pergerakan dalam solat memerangkap cahaya dari gelombang yang bergerak dan memancar dalam satu garis lurus terus ke tulang belakang. Itulah antara hikmah solat......

Kerana itu bila kita melihat orang2 sebegini, hati rasa sejuk dan tenang...betul tak? Dan pada wajahnya kelihatan seperti cahaya bersinar yang buat kita kagum! Pernah tengok tak? Tie pernah jumpa dengan seorang Syed kat Johor dulu... Rasa terpegun betul.

Sebenarnya makcik ni memang tak ada kebolehan nak tengok aura seseorang. Tapi boleh 'rasa' bila ada sesuatu yang tak kena...he he......

Seseorang yang mempunyai aura yang mengetarkan (cantik), mempunyai perwatakan yang menarik, ceria, kesihatan yang baik dan emosi yang stabil.

Aura dilahirkan secara fizikalnya sebagai tingkahlaku atau watak seseorang. Tentu kita pernah tengok seseorang dalam keadaan marah, kan..... bagaimanakah auranya ketika itu? Rasa tak best, laa.... So, jangan selalu marah2 atau sedih(macam makcik ni). Nanti aura kita terpancar dalam bentuk negatif dan secara tidak langsung akan mempengaruhi orang2 di sekeliling kita.

Tie ni bukannya tahu sangat mengenai aura ni, saja nak kepoh2kan di sini. Mungkin ada yang mahir dan boleh jelaskan .

Cuma Tie rasa musykil, bolehkan aura ni dibuat2(tipu2), atau dipamirkan dalam bentuk penulisan seperti berblogging ni?? Ye laa, Tie perhatikan (buat sikit kajian, laa....) ada setengah2 blog menerima ramai tetamu dan peminat meskipun penulis tu jarang sekali komen atau isi postnya biasa2 je... (bukan jeles , tau! cuma curious je....)

Hmm....sapa2 yang begitu pentingkan auranya, cuba amalkan sikap positif seperti tenangkan diri, sentiasa bersyukur, banyak bersabar , sentiasa dalam keadaan wudhu (latihkan diri sekarang supaya senang nak ke Mekah nanti...insyaallah!) di samping itu jangan tinggalkan solat. Tie gerenti.... aura yang wujud nanti, tentulah yang kuat, terbaik dan semulajadi....hi hi....




Link



80 comments:

  1. Yes! Den yg pertamo menyinggah dan mengolmel di sini.....

    hahahaha

    den dengan aura angkuh dgn ini mengistiharkan bulan ini den sudah monang...

    award utk, the most commenter in the blog..

    dan hari ini award aura pengomel ulung....

    hahahhaha

    ReplyDelete
  2. Salam...... aura....kalau hati ceria dan emosi tenang....berfikiran dan bersangka baik..... sure auranyer juga baik.....wajah sure berseri-seri dan awet muda.......hehehehe

    Kekadang chekdee amalkan juga mandi bunga...2@3 bulan sekali.....hanya untuk memulihkan kesegaran.

    ReplyDelete
  3. erk! Tie sudah menulis ttg aura..

    maza selalu baca ttg aura nie... Memang masa di kolej dulu sanggup berabis mencari buku2 atau majalah yg bercerita ttg aura ini...

    kebanyakan buku rujukan maza tentang aura itu adalah dari cerita "Pedang Setiawan, Anak2 Wira, Wira Tanpa Nama, Anak2 Pendekar, Pisau Besar, Siri Bercakap Dengan Jin dan banyak lagi lah"

    Erk! Dlm institusi perbomohan terutama tabib cina pun selalu cakap ttg aura nie...

    hmm

    ReplyDelete
  4. Maza - Ho ho..ari ni tak kerja, ekk. Dah lunch ke? Tak bagus aura angkuh tu..nanti peminats lari (ada ke peminats nih?? )

    Hu hu...tak de sapa2 ke nak cabar pokcik maza tu..?? Geram lak !

    ReplyDelete
  5. Chekdee - Betul tu...teringin gak nak mandi bunga...hi hi..Hmm..bunga tak de...minyak attar ada...nanti nak tuang dlm baldi dan mandi..kah kah!! Tak tau lak samada hubby suka, ekk.

    ReplyDelete
  6. Chekde - maza ingatkan mandi bunga ini supaya nak dapatkan jodoh segera...

    hahaha

    erk! dulu2 maza terpikir jugalah kan, kalau org dah kawen tetiba mandi bunga gak, untuk apa lak?

    hmm!?

    ReplyDelete
  7. Maza - tak salah orang yang dah kahwin mandi bunga... Ia menyegarkan tau! Lagi pun perasan macam special gitu bila bunga2 sentuh kulit kita..Ia juga satu terapi...yang dapat positifkan diri.. Jangan fikir yang bukan2, ekk!

    ReplyDelete
  8. Tie - quote "bunga tak de...minyak attar ada...nanti nak tuang dlm baldi dan mandi..kah kah!! Tak tau lak samada hubby suka, ekk."

    erk! bukan ker bila umur dah menginjak jauh, minyak wangi yg dipalitkan ke badan utk mencegah bau hamisnya peluh, ... sudah berubah menjadi minyak angin disapu seluruh badan utk menghilangkan lenguh..


    hahahahhaha

    maza: the kaki sakat

    ReplyDelete
  9. Tie - quote "Lagi pun perasan macam special gitu bila bunga2 sentuh kulit kita..Ia juga satu terapi...yang dapat positifkan diri.. Jangan fikir yang bukan2, ekk!"

    laaa...... mcm Tie boleh menghidu bau gerakan maza nie..

    memang bila cakap org kawen mandi bunga aje, otak maza dah landing kat tempat lain dah..

    hahahahhha

    maza: achemmm!!! - bersin terus nak selibung dlm gebar.....hahahahha

    ReplyDelete
  10. Bercakap ttg aura nie, maza ada menulis ttgnya...

    Tetapi aura ini sungguh dahsyat! Perlu kita kenal..

    sila lawati ke laman berikut ;
    http://mazaaida.blog.friendster.com/2007/07/saat-saat-akhir/#comment-604

    ReplyDelete
  11. pernah gak dengar pasal org duk kecoh2 aura
    ni...tapi tak byk tahu pun...yg tahu aura seseorg tu blh pengaruh keadaan sekeliling.
    tapi kalau org yg selalu dalam wuduk mukanya berseri2 ...kan??

    ReplyDelete
  12. sy pnh jumpa org pertama kali...dah saya rasa amat2 terpegun....hati ni..rasa riang ntah kenapa.....saya xpasti adakah itu aura ataupn tidak....

    ReplyDelete
  13. Tie....tokma baca comments maza, sampai jadi terherot lak molot tokma. Ckp ngan 'orang sebelah' tuh jangan kuat terperasan lak. Nanti kena mandi bunga lagi dua kali....hehehehehe

    ReplyDelete
  14. Tokma - hati2 tokma, banyak2 istigfar.. karang tertanggal lak gigi pel-su tu.


    hahahahahhaah


    maza: sakit perut den tergolak sakan...

    hahahaha

    ReplyDelete
  15. salam...saya percaya..amal dan perbuatan kita yg mewujudkan aura itu....setiap yg positif yg kita lakukan InsyaAllah akan mewujudkan keharmonian dalam kehidupan...tengah berusaha ke arah itu..agar menjadi insan yg lebih baik dr semalam..ameen

    ReplyDelete
  16. puspa dengar dulu ada kelas ajar nak mengenali aura kita, tapi lepas tu dah senyap. agaknya aura tu airmuka ke?

    ReplyDelete
  17. Hehehe..baru semalam dok bincang aura dengan kawan saya..tiba-tiba hari ni dapat info pasal aura. Nak tahu banyak pasal aura, kena tanya dgn Dr HM Tuah..hehehe..hari tu kat tv Dr ni cakap pasal aura tapi saya ni tak ambil kisah sangat pun.. Bila Tie timbulkan pasal aura ni, rasa seronok pulak..Adeehhhh..lepas ni kena pi cari buku tentang aura la pulak..hahahaha..

    ReplyDelete
  18. maklang nak gak mandi bunga..biar hialng segala resah tahun baru ni..he..he..

    kat tengganu ni kat mana agaknya, ye..

    ReplyDelete
  19. Makcik pun ada aura lah.. asyik terpanggil aje utk datang mengomen di blog makcik. Ha ha :)

    ReplyDelete
  20. salam ie..wah beraura pulak sekarang...bguslah info kat blog tie ni..macam2 info ada..

    ReplyDelete
  21. wah ..aura??mcm best je klu kite ade aura kan..dulu ateh mint aura ni sbb dia mcm dragon ball.boleh bugen2,hihihihi

    ReplyDelete
  22. neeza rasa aura ni tak boleh dibuat buat.. sebab ia datang dari badan seseorang tu..
    eh ye ke? hehee..

    ReplyDelete
  23. Salam..Rindu kak tie!!!membuak2 aura rindu nih..nampak tak?nampak tak?huhuhu...apa aura izzah yer?ada aura ker?erm...

    ReplyDelete
  24. salam...

    sy pernah dengar dan ada juga satu rancangan masakan yang menekankan warna aura dalam masakan yg ditayangkan kat rtm.

    p/s: tak berapa tau tentang aura

    ReplyDelete
  25. tak tahu sgt pasal aura2 ni. Yang pasti klu kita ceria selalu..maka terpancar kat muka. kalau marah2 atau sedih2 pun akan terpancar kat muka. Kalau asyik tensen mcm saya ni pun terpampang kat muka. hihihi

    ReplyDelete
  26. tapi bila dah tengah malam ni aura mengantuk le pulak hehe

    ReplyDelete
  27. sy ada aura marah je kot? hihihihi
    org mcm takut2 bila baru nak knal + ckp dgn sy haha

    mcm lawak pun ada walaupun sy xde la marah2 24 jam memanjang hihi

    ReplyDelete
  28. Maza - Tie dah baca, sikit dulu..rasa sedih dan sayu pulak..tak nak laa ada aura sedih lagik!

    Tie gak boleh baca apa yang terlintas pada fikiran maza tu tiap kali Tie tulis sesuatu...boleh agak daa...he he...

    ReplyDelete
  29. Suzi - Memang ada kisah aura dulu, di Tv...tapi kak tie kurang minat tentang chakra dan warna2 pelangi tu...hihi..

    Dan yang beriman, yang jaga solat dan amalannya memang punya aura yang tenang dan menarik, kan..

    ReplyDelete
  30. Intan - Jumpa orang yang bagaimana tu? Mungkin auranya menyebabkan Intan berminat, ekk. He he...jaga2 jangan sampai terpaut padanya...

    ReplyDelete
  31. Tokma - Tu laa...orang sebelah tu memang kuat perasan...he he...mungkin dia kena mandi air akar kayu kot..mandi bunga tak jadik! Kah! kah! (mesti auranya berubah menjadi asham!)

    ReplyDelete
  32. Arsaili - Memang betul, amalan dan perbuatan pengaruhi aura kita, bukan kecantikan fizikal...

    Mudah2kan kita akan menjadi insan yang lebih baik.

    ReplyDelete
  33. Puspawangi - Aura itu bukan air muka tapi sesuatu yang berkait rapat dengan kehadiran fizikal diri kita. Setengah orang dpt melihatnya dlm bentuk cahaya berwarna warni mengelilingi diri kita macam telur...(tapi tak ramai laaa)

    ReplyDelete
  34. Tirana - Memang kena beli buku mengenainya... Tapi sekarang banyak produk utk membangkitkan aura yang positif contohnya wangi2an atau minuman.. Tapi bagi Tie, aura semulajadi adalah yang terbaik dan lebih kekal...betul tak?

    ReplyDelete
  35. Maklang - Laa...kat garden maklang tu banyak bunga2.... Kutip je yang wangi2, buat sendiri air bunganya..lagi baik tau! ..Hi hi..tie nak tumpang, gak!!

    ReplyDelete
  36. Ismail N - Oh! Ye ke?? Hi hi...harap2 aura yang baik je...(jiran kita tu jeles tak,eh?) First time ada orang suka kat aura makcik ni...he he..

    ReplyDelete
  37. Musliyana and family - Lama tak dengar citer dari Diyana...sibuk, ekk.

    Kak tie tulis ni yang paling ringkas... Kisah aura ni panjang berjela...tentang warna2 pelangi dan getaran gelombang elektromagnet... Malas nak taip banyak2...lagipun tentu letih membacanya... kalau nak tahu lebih lagi kena godek2 dlm internet ni..hi hi..

    ReplyDelete
  38. Ateh - Semua orang ada aura yang tersendiri. Bergantung kepada kesihatannya dan sifat peribadi beliau.

    Hmm..dragonball? Kurang minat citer tu...susah nak faham pulak..hi hi..makcik ni blur sikit!
    (bugen tu apa??)

    ReplyDelete
  39. Neeze Sharil - Hmm...mungkin betul kata neeza tu...aura tak boleh tipu2, ekk... Kalau kita susah hati, tapi cuba kelihatan ceria, orang akan dapat rasa juga aura negatif tu, kan....

    ReplyDelete
  40. Izzah - Aura izzah ni menawan tu...mudah rindu macam makcik ni jugak! Kah!kah!....

    ReplyDelete
  41. Naz ilyn - Hah! Tumbuhan dan haiwan pun ada aura tau!! Haiwan pula mudah kenal aura seseorang. Haiwan akan tahu kalau kita suka atau takut padanya...So..sapa2 yang bencikan binatang atau takut padanya tak boleh kerja kat zoo, laa... silap2 kena ngap!!

    ReplyDelete
  42. Ain - lebih kurang macam tu laaa auranya.. Kalau nak tahu detailnya kena baca buku tentang aura... Tie malas nak cari..lebih memeningkan bila baca pasal jaluran cahaya tu...

    ReplyDelete
  43. Zino - Aura mengantuk ke atau aura romantik?? kah kah!!

    ReplyDelete
  44. Adila - Bagi kak tie, adila sorang yang confident. Mungkin wajah adila tu serius sebab tu orang takut nak sapa, kot... Cuba banyakkan senyum... tapi jangan terlalu kerap... kang tak terlayan pulak peminats!! Hi hi...

    ReplyDelete
  45. aura MAWI..
    world!!!
    :)
    salam untuk Tie
    :)

    ReplyDelete
  46. anntaj - Ooo...sorrylah anntaj.. Kak tie tak minat mawi. Tak taulah kenapa..mungkin auranya tak sampai pada kak tie...hi hi.. Rasanya aura anntaj jauh lebih menarik!! (bodek sikit!!)

    ReplyDelete
  47. ammvoiii kak tie tewww.. terpegun dengan seorang Syed kat Johor dulu.. ehehe

    ReplyDelete
  48. En_me - Ooiit!! Terpegun melihat wajahnya yang bercahaya laa....tak de niat lain tau!! Hi hi.. Dia pun dah tua...berjanggut putih, gitew!!

    ReplyDelete
  49. salam kak tie.. pada saya aura ni lebih kurang macam cahaya yang terpancar pada wajah la.. kan kalau orang yang alim2 tu, macam bercahaya jer wajah mereka tu, kan.. pernah gak tengok dalam tv pasal aura ni.. tapi, saya paling minat dengan charade aura.. kak tie pernah tengok tak??

    ReplyDelete
  50. wah... Tie memang dah ada aura, cakap pulak pasal aura :P

    best best, moga moga aura Tie terus menyerlah ;D

    ReplyDelete
  51. Nurdaniella - Charade aura?? Ooo...tak pernah dengar laa... nanti nak godek lagik!

    ReplyDelete
  52. Mak Su - Aura Tie ok ? Hi hi..macam betul je.. aura ni boleh dilihat bila bertemu je..kalau blogging ni tak taulah, ekk... Tapi thanks mak su sebab percaya 'aura' Tie tu...nanti mai datang ambik aiskerim malaysia satu!! Hi hi...

    ReplyDelete
  53. Tie - apa kata kalau kita buat pertandingan BUAT AYAT DENGAN PERKATAAN 'AURA"!

    Heheheh mesti bestkan..

    meh contoh ayat dari maza yea..

    1) Kuih Puding Tie yang baru keluar dari peti sejuk telah mengeluarkan aura hingga terliur setiap ayu yang berlalu...(ayu itu refer ke http://mazaaida.blog.friendster.com/2009/01/siapakah-ibunya-17sx/)

    2) Pokok puding tie mempunyai aura tersendiri hinggakan kumbang tak tahu itu bunga atau daun sebenarnya.

    3) Pak Mat men'transfer' aura ke Che Bedah agar Che Bedah menjadi serikandi buat menentang Israel; si rumput degil yg tumbuh di kebunnya..

    hahahahha

    so, ada sesaper ker nak challenge buat ayat dgn menggunakan kata'aura' paling kreatif ni?

    ReplyDelete
  54. haha..mcm2 Maza nih..yelah kak tie...kena ada aura unt buat org suka kat kita. tp cam kes mawi tu aura dia dh hilang lor..

    ReplyDelete
  55. Maza - Mesti tak de kerja ni...tengok baru kul 11:29 pagi dah ngulor..ha ha...

    ReplyDelete
  56. Fazemy - Semua orang ada aura tau...kalau yang positif tentu menarik, kan... Hmm...kalau perangai dah over tentu auranya kurang....Hmm..tapi kekadang makcik ni ada sikit over laaa...tak bagus tu..hu hu..

    ReplyDelete
  57. Framestone - Aura dah datang...hi hi...

    ReplyDelete
  58. betullah kak..saya pun ada perasaan gitu jugak bila tengok org lain punye blog fuhh berpuluh2 komen..termasuk blog kak tie hehehehe....
    follower pun jadi ratus plak huhuhu..byk betul pengikut ye...

    nak kate jeles tu idak ler...cume saya rasa target saya utk berblog ni bukan ke arah itupun..cume nak luahkan ape yg terbuku didada jer...dan berkongsi cerita..org suke atau tak suke tak kisahlah..betul tak hehehehe

    tak ramai kawan pun tak kisah pasal hakikat sebenarpun mmg tak ramai kawan hehehe...

    takde aura kot...aura..aura..datanglah kau aura...

    ReplyDelete
  59. nrina - ha! den dah datang nie, apo yg ekau nakkan?..

    tersodak2 den makan tadi nie ha.. rupa aeh ekau yg menyobut namo den... aura! aura! aura!..

    kobarkanlah apo yg ekau kehendakan tu ha?!

    hahahhahaha

    ReplyDelete
  60. Salam Singgah..
    Aura Biru Nila.. hukhuk..
    Contoh Aura terdekat ialah blog Tun Mahathir..
    Dier xder ar rajin melawat blog2, tapi dapat comment beratus-ratus.. huhu..
    Blog yang aku singgah sekarang nie pun punya aura tersendiri gak..

    terus berAURA..

    ReplyDelete
  61. sapa nak tengok aura masing-masing? sapa plak nak tahu 'aura dominan' dia? saya ada caranya...insyaAllah kita boleh nampak aura kita. yg bab aura dominan (atau dipanggil elemen diri) tu plak...saya bolehle cekkan tapi sendiri nak tahu payah sikit. kena belajar tu...

    ReplyDelete
  62. Nrina - Blog kak tie ni biasa je.. Tapi entry pasal aura ni ramai lak peminat, ek..

    Nrina memang ada aura...sweet dan kecoh!! He he..

    ReplyDelete
  63. Maza - Maza ni...... makan pun boleh blogging?? Amboi...mesti dah jangkit dari Tie! Kah kah!!

    ReplyDelete
  64. LotsOfLove-Pearls - Salam kenal.....Tun Mahathir tu memang dah dikenali dan dihormati...memang ramai peminats.. Tie dah lama tak ke blog dia... dulu rajin gak..

    Ini blog makcik tingtong....jaga2 takut terjangkit aura tingtong lak...hihi..

    ReplyDelete
  65. Nahmy - Ada caranya? Bagi tau laa..janganlah sorok info tu...

    ReplyDelete
  66. aura kak tie pun boleh tahan what.. banyak gila orang datang kak tie. tak pernah jumpa pun berduyun duyun datang nak gi blog kak tie. syabas kak tie. aura kak tie pun hebat!

    pasal kak tie friendly dan ikhlas dalam menulis kita rasa.. =)

    ps ha! kita nmpak kak tie sengeh2 kita gi puji nie.. jangan sengeh2.. hahah :P

    ReplyDelete
  67. Nono - Macam mana boleh nampak kak tie dok sengeh ni?? Ada belanga mcm pak belalang ke?? hi hi... tak leh nak tutup lak mulut ni...sengeh sampai ke telinga!!

    ReplyDelete
  68. erk Tie - maza ada aura tak?!

    ker semua aura maza dah diserap oleh Tie..

    ah! Tie perampas aura maza....huhuhuhu

    :D

    ReplyDelete
  69. Maza - Cuma sorang aje yang boleh rampas aura maza tu.....................Aida!!

    Dia tak marah ke maza dok berkampung kat sini?? Kang tak pasal2 panjang sebelah telinga tu...kah! kah!!

    ReplyDelete
  70. tie - alahai...kalau bising2 tu. tau ler maza apa kehendaknya..

    dah dapat nanti terus diam...sunyi, hanya terdengar dengkur aje kot...

    hahahhahaha

    ReplyDelete
  71. hmm hari ini aura perang a.k.a mcm jihad gak sudah menular dlm darah dan sanubari maza..

    please check out over here:-
    http://mazaaida.blog.friendster.com/2009/01/adakah-kau-lupa/

    ReplyDelete
  72. out of topic--> yup etomyam punye... kami bergabung untuk pembangunan laman forum je.. yg blog2 tue etomyam yg wat.. kite just tolong memajukan projek MalayaOnline je

    ReplyDelete
  73. Salam Kak Tie,

    Intan rasa setiap org ada aura yg tersendiri cuma beza byk atau sikit, kuat atau lemah & cara setiap org tu mengendalikan situasi mengikut caranya sendiri.

    Uishh..berbelit2 ayat intan ni. Ntah Kak Tie faham ke tak sbb intan sendiri pun dah konfius. Nampak sgt yg intan ni x de aura! Huhu...

    :D

    ReplyDelete
  74. Intan - Hi hi...kelakarlah intan ni....jangan konfius....Semua orang ada aura...

    ReplyDelete
  75. aura kak tie nie kuat betul...mesti nak menyinggah blog kaktie..hihihi.

    ReplyDelete
  76. Shais - Oh ye ke.... atau nak bodek pepagi ni..hi hi... Shais juga punya aura...aura kreatip!!

    ReplyDelete
  77. out of topic--> betul teu kak tie.. orang kate kalau nk mati pun jangan la nk menyusahkan orang lain kan...

    ReplyDelete
  78. sampai telinga???? bahaya nya hahah

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...