Sunday, June 10, 2012

Tutorial Mata utk doll/plushies

Assalam /Hi adik-adik semua. Hari ini kak tie terasa separuh rajin, jadi nak kongsi idea untuk buat mata dari buttons, brads dan manik.

Oggy 
Oh, mula2 nak bagi clue buat Oggy dulu. Body parts Oggy sebelum ia dijahit ... Pandai-pandailah buat template sendiri, ya.. (jika berminat). Kak tie malas nak ambil gambar satu persatu sebab ia memakan masa.

Brads dan buttons 2 lubang
Berbalik kepada mata, kak tie nak tunjukkan cara mata Oggy terhasil. Button tu kak tie guna saiz 9mm dan brads saiz 5mm. Sebenarnya kak tie malas nak gunting bulat untuk mata, lagipun hasilnya kurang menarik.

Cucuk kaki brads ke dalam kedua lubang tu. Terus boleh jadikan mata.. :)
Kalau nak button tu boleh dapatkan di link ini (http://kaytieze.blogspot.com/2012/05/mini-round-buttons.html ).

Brads pula boleh cari di link ini (http://kaytieze.blogspot.com/2012/05/brads.html)
Kalian boleh pelbagaikan idea ini dengan mengguna buttons bentuk lain, asal saiznya sesuai untuk disatukan dengan brads.

Cantik tak? Tak perlu beli button mata lagi, haha..


Mata guna gabungan button dan manik
Selain dari gabungan buttons dan brads, mata juga dapat dihasilkan dengan buttons dan manik, atau buttons besar dan kecil. Semuanya bergantung kepada saiz doll .

Ok, selamat mencuba :) Jika kalian sudi boleh linkkan post ini kiranya adik-adik menggunakan teknik ini dalam menghasilkan craft . 

2 comments:

  1. wow, amazing... minat la.. akk leh share template oggy x?.. amak saya minat giler katun nih... hum, totally jahit tangan kan. xguna masin kan??

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...