Tuesday, July 29, 2008

Kisah lama

Semua orang tentu ada pengalaman yg tak dapat dilupakan.. Salah satu darinya yang masih tie ingat ialah ketika menjadi orang gaji untuk sebuah keluarga elit di KL. Tentu rasa hairan, macam mana boleh jadi begitu...

Sebenarnya lepas grad tie tak dapat sambung study seperti yang diharapkan kerana masalah kewangan. Rasa kecewa kerana terpaksa cari kerja.(merajuklah tu...) Masa tu pulak zaman ekonomi meleset, kerja susah nak dapat , malah girls yang bertudung (orang dakwah- gelaran masa tu) dipandang serong.

So,.. tie ambil keputusan cuba nasib di KL(tak taulah kenapa jadi berani ni). Saja apply jadi orang gaji buat sementara.. dah ada duit nanti nak cari kerja lain...

Sampai di Hentian Pudu, seperti yang dijanjikan, seseorang akan dtg ambil tie di sana.. A dan bapanya (seorang Dr) datang, jemput tie ke rumah mereka. Aduh.. mak datok! Besar betul rumah mereka, 3 tingkat dan tingkat atas ada dom macam masjid lak... Aneh betul..

Mereka keturunan Sri Langka.. Entah macam mana boleh hidup senang kat sini.... Tapi orangnya baik2, cuma tie ni je yg rasa rendah diri.. Mula2 tie diajar buat capati... Tie main bantai je... tak bulat tapi oval.... lantak dialah.... tapi mereka tak komplen pun....janji boleh makan agaknya.

Masak nasi tak guna pun periuk letrik.. Leceh betul, kena rebus beras dulu, buang airnya dan tanak hingga masak... oops, kena bubuh sikit garam.. tang ni selalu lupa... lepas tu bubuh sikit margerin... Tapi kerana dah biasa dgn cara tie, lama2 mereka terima aje nasi tu seadanya.. he he....

Mereka tak makan hati dan hempedal ayam... tapi tie sayang nak buang so tie masak goreng berempah dan hidangkan. Ha.. habis pulak sampai mintak tambah... kelakar betul...Oh.. agaknya mereka memang suka rempah kari... goreng sayur pun mesti taruh benda tu...

Hmm banyak juga tie 'belajar' dari mereka.. Kira okaylah 'kursus' kat situ......

Cuma ada satu je yg buat tie kurang selesa... Ha.. anak teruna merekalah... seorang student U, yang kebetulan bangunan U tu boleh dilihat dari belakang dapur. (handsome, gak...macam hero hindustan..tapi tie tak minat bab2 hindustan ni..) So, setiap petang A akan balik dan minta tie buatkan airnya . Dia akan duduk rehat di ruang tamu sambil tgk tv. Bertuahlah ibunya kerana anak nya bukan jenis suka merambu dgn teman2.

A ialah seorang yang cermat, biliknya bersih, tersusun rapi... Tak payah kemas pun.. tapi tie sempat intai notes kat mejanya..(nakal juga kan tie ni) Rupa2nya law student... Mesti dah jadi lawyer hebat sekarang...Mula2 dia tanya tie kenapa kerja begini...Tie diam je(tak suka kena interview ni)... malas nak layan....Dia selalu tgk tie .. dgn penuh tanda tanya...(kot2 nampak pelik agaknya...) Tu yang merisaukan...

Biasa waktu ptg hanya dia sorang aje yang ada kat rumah... .. Dia seorang yang pendiam, nampak serious dan penuh misteri.....Ha.. kenapa tie kata begitu... entahlah..., tie rasa lebih baik tie tinggalkan rumah tu.. Tak sanggup buatkan air untuknya setiap ptg..(boring laa....) Takut timbul lak perasaan yang bukan2.. (perasaan dia, bukan tie tau...ish perasan lak..hi hi...)

Bukan nak menunjukkan yg tie ni menarik malah jauh sekali..(tie ni kan mcm chinese je..) tapi dari pengalaman tie, dan untuk peringatan semua , elakkanlah dari kerap berjumpa dengan seseorang kiranya kita tidak bersedia untuk menjalinkan hubungan . Bahaya tu.. kerana perasaan kasih tak mengenal paras rupa, usia atau taraf seseorang(syaitan kan ada!!)..Hati2lah yek!


So... tak sampai sebulan kat sana , tie terus 'lari' tanpa beritahu apa2, tapi masa tu ibu dan kakaknya ada ...cuma mereka kehairanan tgk tie bawa beg keluar dari rumah. Kejam betul kan tie.. tie tak dapat nak beritahu mereka,.. tak sampai hati... Mesti mereka marah.... duit gaji pun tie tak mintak.. Tie ke rumah kakak angkat di Tmn Melawati.. Haa ... tu cerita lain lak.......

Pengajarannya... tahu buat capati.., pandai guna pressure cooker..., first time makan honey dew..., rumah besar dan mewah tak semestinya membawa kebahgiaan..,kenal diri sendiri ..., dan masa tu tambang teksi dari situ ke Tmn Melawati RM10, mahal betul! Tie tak ke kl lagi lepas tu...takut terserempak dengannya lak...




20 comments:

  1. Pengalaman yang amat berguna. Skrg Tie mesti pandai buat capati..bukan oval tapi bulat :-).

    ReplyDelete
  2. uiksss...dasyat gak pengalaman akak eek...
    apapun semua tu pengalaman yang cukup bergunakan...

    Perasaan Kasih??? hmmm...saya setuju dgn akak...setuju 100%...tp kadang2 tu perkara yg tak mampu kita elakkan... :)

    ReplyDelete
  3. Salam Tie...

    Pengalaman yg sgt berharga dan mengajar kita menjadi lebih dewasa dan berhati2 dalam menempuh oank dan duri, ujian dan dugaan dalam kehidupan kita.

    ReplyDelete
  4. Haa.. bila kenang kembali kelakar lak rasanya.. jadi orang gaji.. tapi takpelah.. kenangan manis lah..Ha.. siapa2 yg ada maid tu janganlah pandang rendah yek.. manalah tau mungkin maid tu graduate! Dan pantaulah pergaulan antara hubby dan anak teruna kita tu dgn maid.. Hati2 sebelum kena.. he he ....

    ReplyDelete
  5. salam..1st tyme dtg blog nih..bce entry nih cam ala-ala bace novel 5tahun 5bulan lak...jd maid saje2 lepas spm..then terjatuh hati ngn anak tuan umh.pnh bce novel tuh?hehe

    ReplyDelete
  6. Ustaz, jadi maid tu banyak dugaannya...
    Asma, slm dtg ke blog akak.. tak pernah lak baca novel tu...He he..

    ReplyDelete
  7. wa..tak sangka akak sanggup jadi maid..tabik aaa..tak semua org sanggup..sib baik akak larik cepat kalau tak,sure akak duk sri lanka daa

    ReplyDelete
  8. CPkesum.. eh tak naklah dok sri langka..dok india lagi baik.. he he ...

    ReplyDelete
  9. mahal tuh pengalaman tuh..
    lagi mahal dari tambang teksi ke melawati..

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum..

    dahsyat sungguh pengalaman ni...syok baca, kalau panjang2 lagi best...kenapa tak genaplakn sebulan dapat gaji baru blah...

    ReplyDelete
  11. Salam kenal hijrah1429..Kalau tunggu sampai sebulan tak tahu jadi apa skrg ni.. he he ..

    ReplyDelete
  12. Salam tie...

    Hehe... su dulu penah jugak terniat nak jadi maid org kaya. Tapi tak de org kaya yg nak ambik su jadi maid. huhu...

    Sudahnya su jadi maid pd kakak sendiri. Citi sekolah, cuti semester, dua org kakak su gilir-gilir booking su utk jaga anak-anak mrk. Sbb tulah su rapat dgn anak buah su...

    ReplyDelete
  13. Kira oklah tu su..jaga anak buah lagi best..esok besar tentu mereka ingat ...

    ReplyDelete
  14. salam..tie@kak tie..salam ziarah..
    best bc pengalaman akak...pengalaman berharga tu..

    ReplyDelete
  15. Musliana..salam kenal..akak ada byk lagi pengalaman yang aneh2..datanglah lagi yek..

    ReplyDelete
  16. hmm..berani betul ya tie datang KL pastu buat keja maid...tapi bagus jugak dapat belajar macam2...pasal masak nasi tu..rasanya majoriti indian mmg masak nasi camtu pasal my friend dekat office (indian), dia pun tak guna rice cooker tapi rebuskan beras dalam periuk biasa..bila dah kembang air di buang..tapi x letak marjerin...sebenarnya mmg bagus pun pasal kita buang kanji dalam nasi..so tak menggemukkan...

    ReplyDelete
  17. uish.... berani nye cube bnde baru... klu wex, wex berani ke?

    ReplyDelete
  18. wexeeda- masa tu terlalu kecewa, bukan berani, mungkin merajuk. Masih sedih lagi tau!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...