Friday, October 10, 2008

Lagi cerita kampung


Masa Tie balik hari tu, mek nak buat gulai itik. Adiknya beri dia seekor itik serati, so dia tambah lagi seekor untuk dimasak gulai. Entah kenapa tiba2 tie pulak jadi tukang masaknya. Rasa nak semput masak sorang2 nih!

Mujurlah adik2 ipar dah tolong bersihkan, bakar dan siap potong lagi. Masa ni Tie masih boleh snap foto . Bila dah start sibuk masak, langsung lupa lak sampai lah gulai tu habis dimakan...Tapi masa masak tu seorang biras datang tolong . Kalau tak tentu tie sedih dek asap kayu api tu...


Inilah rupanya itik yang siap dibakar, kena buang la bulu2nya, sorry...foto gulai lupa nak ambil.

Memang setengah orang tak makan itik kerana baunya yang hamis.. Tapi ia bergantung kepada orang yang menyembelih dan membersihkannya. Mujurlah adik ipar Tie mahir, so rasanya ok aje, malah lebih sedap dari ayam kampung. Tie pernah terbau gulai itik yang disembelih oleh org kurang mahir..Memang kuat baunya, Tie langsung tak sentuh pun. So, sesiapa nak cuba makan itik kena pastikan ia disembelih oleh yg betul2 tahu je..Kalau tak membazir saja laa.....


Sambil terjengkit2 Tie ke belakang rumah konon2 nak tengok padi..pertama kali tengok dari dekat sebab selama ni memang tak pernah pun. Bukan apa, takut gak dengan Mr Pacat dan kaum kerabatnya...Hari tu dah kena sekali, tak sedar pun, bila dok dapor terpandang Mr Pacat tergolek kekenyangan. Eeeee gelinya...nasib baik hubby ada , bubuh abu rokok dia langsung Mr. Pacat tu innalillah....amin...

Padi ni di belakang rumah Tie. Masa ni baru nak menguning. Tak jadi beras lagi. Adik ipar tie yang sorang tu ada usahakan padi tapi tahun ni tak berapa menjadi kerana siput gondang. Kesian juga, tak ada rezeki la tu.

Ini bunga apa?? Bunga kacang boto laa...Sorry foto ni blur sikit. Terpaksa berjaga2 sebab banyak kerengga lak..Sakit tau kena ketip kerengga!!

Ini lah buahnya. Mek tanam pokok ni kat pagar rumah atap biru tu. Masa ni memang sedap dimakan sebab rangup lagi.

Ini hasilnya, Tie jadi tukang kutip aje. Tie suka buat ulam, suka kerangupannya. Ooo...sedapnya makan dengan sambal belacan..Tak sedar tambah nasi lagi sepinggan...he he..

39 comments:

  1. Itik x pernah mkn lg.. kacang botol pernah la.. cicah ngan sambal belacan.. puhhh best gila!

    ReplyDelete
  2. salam kak tie...
    kecik2 dulu selalu tengok atuk sembelih ayam dan itik kg...itik ni memang lambat sikit matinya ...kan? dia jln2 dulu...kenalah ikut kut tak jumpa cari nanti....
    suasan kg mcm ni sama mcm kg saya kat TRG....terubat rindu sikit tengok gambar2 kg kak tie...

    ReplyDelete
  3. smaelz- kalau ada peluang,cubalah makan sekali..tapi rasanya bergantung kepada kepakaran orang yg membersihkannya..



    suzi- memang betul la..itik tu bila dah disembelih akan jalan2 mkn angin dulu..hi hi..
    Rindu kat kg , ye...ciannya..

    ReplyDelete
  4. Salam Tie...

    Sian dia bersusah payah masak gulai itik tu, akak tak pernah makan itik pun...

    Seronokkan dapat makan ulam2 fresh mcm kacang boto nie especially hasil tanaman sendiri, berbaloi gitu!

    ReplyDelete
  5. Gulai(ala klate) itik ni leceh sikit.Kena buat kerisik,kena goreng ketumbar(pastu tumbuk lumat),bawang2,halia,lengkuas dihiris saja..Cuma tak tahan asap kayu api tu..Pedih betul mata..hu hu..Tie ada tanam kacang parang..Nanti bila cukup umur tie snap fotonya..:)

    ReplyDelete
  6. Seronok kalau keliling rumah boleh bercucuk tanam. Rumah mak intan kat KB tu kwsn besar tp semua dah simen sebab dia x larat nak jaga (dok sorang2). Cuma tinggal pokok pauh je sebatang kat depan rumah..

    Huhu

    :)

    ReplyDelete
  7. Kak Tie,
    Kacang botol tu kalau goreng ngan sambal belachan pun sedap, kan...??? Ulam2 ni yang best ni... Awek muda orang cakap.. Hehe.

    ReplyDelete
  8. sedapnyer kacang botor fresh yang dibuat ulam kan...rasa tetiba nak tanam nih!

    ReplyDelete
  9. salam kak tie,
    saya suka makan telur itik serati masak gulai lemak. masak biar lembik sket telur kuning dia. perghhhhhhh..... nak kena cari nih....

    ReplyDelete
  10. kak tie! sha pun merendang itik raye arituh...tp tak wat posting lagik sbb sibuk ngan cerite ketupat...hehehe...kacang boto tuh kak tie slalu buat ape?

    ReplyDelete
  11. Salam...
    Su tiap tahun, mak mertua akan buat nasi minyak. Lauknya gulai itek serati atau ayam kampung, dan gulai dalca. Pastu ada acar mentah dan sambal cili. Fuh... best.

    Ulam-ulaman... mmg kegemaran su tuh...

    ReplyDelete
  12. kak tie, saya suka sgt ulam kacang boto tuh..lama dah tak makan...try tanma sini, tak mo idup la plak... mmm....gulai itik, teingat penah makan nasi berlauk lauk gulai itik kat KB masa blaja dolu2 :).

    ReplyDelete
  13. Intan rosnitta-Memang tak larat nak jaga halaman rumah sorang2.Kak tie balik sekali sekala rasa nak pitam kemas rumah. Tu pun mintak tolong adik ipar bersihkan kawasan sebab naik semak.



    cat cat- pandai la cat ni..memang boleh pun. Cuma kak tie suka makan mentah. Tekak cat ni ikut selera org melayu laa...hi hi..:)Nak jadi muda kena byk mkn ulam,terutama yang pahit2 tu..:P


    bozzo-Oooo...kak tie ada telur angsa ni..nanti kak tie msk gulai lemak kuning..hmm..sedapnya..

    ReplyDelete
  14. cheryna pires-kacang boto tu kak tie buat ulam je..gulai itik memang sedap.Isinya berbeza dari ayam .



    cendawanintim-kalau dok kat perumahan tu leceh nak tanam sebab nampak serabut je..Lagipun Cen tu dok 3 beranak je..kalau dah berbuah jenuh lak nak mengutip..he he..



    Suara- eh..sedap lak menu mentua tu..rasa nak buat lak..kak tie ni memang sentiasa berselera bab2 makan !!



    kin hashim-He he..kacang botol mana nak nyer dok sana...Cuba tanam french beans lak..kot2 nak hidup..sedap gak goreng dan mkn panas2.

    ReplyDelete
  15. kak tie
    zar pun buat rendang itik raya tu hari.. memang dari kecik kami biasa makan itik tapi bela sendiri.. so tak janggal sangat..

    rasanya.. perghh hanya kita kita aje yang tahu.. sangatlah yummi kan.. kalah ayam kampung..

    kacang botol tu buat urap pun bes.. rangut lemak jer

    ReplyDelete
  16. Zareda- Wow..itik dah famous sekarang,kan..patutlah chinese suka benar itik tu..Ingin lak nak rasa itik panggang..tapi kat mana nak dapatkan yang halal ni??
    Kacang boto tu buat urap?? Tak pernah rasa laa..kirim sikit!! :)

    ReplyDelete
  17. dah lama tak jumpa word itik serati, tadi baru teringat, sora aku macam sora itik serati, hahaha. cantiknya kacang botol tu. menggiurkan

    ReplyDelete
  18. Nekcun pun suka juga ulam kacang botol tu, nak kalo yang baru petik, memang rangup macam tie kata tu... tapi la ni kalo nak makan kena sikit-sikit sahaja sebab pernah nekcun makan ulam tu, lepas tu rasa pedih hati macam nak pengsan. Rupanya ada kawan nekcun beritahu, ulam kacang botol tu 'berangin' kalau orang yang tak tahan... mungkin faktor umur nekcun sama kot!... hehehe... kekadang tu terlupa lak yg nekcun ni dah ada cucu!... perasan muda jer!...

    ReplyDelete
  19. huhoo...syd tak pernah tau pun pasal2 sembelih itik...penah tgk org sembelih lembu dan kambing je...tapi kalau gulai itik mmg fan no 1..hehe..lama tul tak makan cam tu....post kat syd kak tie...guna courier..

    ReplyDelete
  20. raya baru nie adik ipar masak rendang itik, saya tak pernah makan itik jadinya tekak nie payah nak terima.

    Luas yer halaman rumah, macam-macam boleh tanam.

    ReplyDelete
  21. Maksu-aduh...suara itik serati tu romantik tau!!He he...



    Nekcun- Ye ke?? Tak pernah lak kena..tapi kena hati2 gak..Tie ni bukannya muda lagi pun..hi hi..Kang pengsan jenuh berusung..body pun tak slim mcm dulu..huhu..



    Muhammad sayyid- Cari laa itik kat sana utk dibuat gulai..sama je kot..kita kan serumpun..he he..Kalau malas nak gulai,cuba buat itik panggang..mesti sedap!!



    Shais- Belum sampai seru kot...Kak tie ni mula rasa itik ni bila kahwin dgn hubby...sebelum ni tau mkn ayam je..Puyuh pun sedap gak..

    ReplyDelete
  22. lama tak makan itik.. dolu2 mak ada bela itik ni..sawah padi tu kat mana ya.. esok kami nak ke sg besar.. rumah kakak.. di kelilingi sawah padi.. saujana mata memandang.. best..

    ReplyDelete
  23. Zino-sawah tu kat belakang rumah tie,alor hijau,selising,pasir puteh...Oh..kalau nak gi sawah kena pakai kasut but tinggi, kalau tak pun bubuh minyak ubat kat kaki..kalau tak Mr Pacat ikut balik..he he..

    ReplyDelete
  24. kak tie..saya pun pernah jugak makan gulai itik tapi sekali jelah..tak boleh nak masuk la..pening je rasa sebab teringat itik hehe

    ReplyDelete
  25. cinta milo ais- he he...itik byk lemak kot..quack!quack!quack!

    ReplyDelete
  26. ini br namanya kampung... semua ada... boleh dipetik...

    ReplyDelete
  27. itik?? gulai itik serati memang menjadi pujaan hati ku.. pernah sanggup drive dari pasir puteh ke Pasir mas semata2 nak makan gulai itik serati, orang kata warung nasi berlauk pagi kat sana banyak jual.jauh gak tu lebih kurang 40km tu.

    ReplyDelete
  28. Ku tak sempurna- Memang hasrat nak jadi orang kampung. Seronok dan aman di situ..:)



    ustat- Laa...napa tak cakap suka gulai itik..kak tie pun dah pandai gak masak gulai itik tu..tak yah bazir minyak gi jauh2 oooiii!!

    ReplyDelete
  29. goooooood girl - Ish..geram lak budak ni..lesing kang baru tau!!

    ReplyDelete
  30. saya tak pernah mkn itek ..isi nya lah...sekali dulu ada cuba peking duck tapi makan kulit aje rupa nya di buat macam springroll.

    nak tau jugak kenapa itek tu mesti di bakar dulu?

    ReplyDelete
  31. Kak elle- itik banyak lemak kot..bila di bakar bukan saja dpt buang bulu2 kecil tu tapi kulitnya lebih garing..rasa2nya gitulah sebabnya..

    ReplyDelete
  32. salam dari klang,
    ni akak ezza,tak pa ya masuk blog tie ni..main masuk jer..akak terpikat dengan chilli crap tu..boleh share resepi tak? nampak menyelera kan..cerita tie best dan santai..akak dulu pernah makan rendang itik. sedap gak tau..

    ReplyDelete
  33. ezza aziz- selamat datang ke blog simple ni kak. Tie malu lak nak bagi resepi chilli crab tu sebab tie ni masak main campak2 je, tak pandai nak sukat2 nih. Macam masak sambal tumis cuma tambah telur yg di pukul utk memekatkan kuah.

    Rendang itik memang sedap, tie pernah masak kat kampung hubby, mereka tu makan dgn pulut dan roti lagi..Itik pun kena sembelih 3 ekor baru cukup..family dia ramai mai ooi...

    ReplyDelete
  34. Ishhh...Tie ni taruh gambar ulam la bagai..aisay akak missnyer la makan kacang botol yang fresh itu. Kat sini ader la jual tapi yang dah kira lama sikit la ...hmmm, dapatla gak makan ..jadik la.Ishhh Tie buat terliuqlaa

    ReplyDelete
  35. masjid tanah fofular itik rendang, cicah plak dengan lemang atau ketupat..eeeee, bestnye...syioknyer...makan...

    ReplyDelete
  36. gulai itik!!! mmg sy nyer favourite!!! hehehe

    ReplyDelete
  37. alamak..kacang botol..benda ni tak dap kt sini..if my mum mari UK,ct nk suh dia bwk aa...make dgn budu...huaaaaaaaa

    ReplyDelete
  38. ctnik- Oh! Org klate rupanya..hi hi..tak jauh dgn budu, ye...cari je benihnya,pastu boleh tanam kat situ..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...