Friday, January 9, 2009

Godek lagi


Dah mula menggodek2 dan terjumpa ni................. Ingat pokok antu....hihi...rupa2nya buatan orang!


http://www.offbeathomes.com/okinawas-treehouse-restaurant/



Masa mula2 Tie tengok foto ni dlm ternet, ingat pokok tu asli.....rupa2nya diperbuat dari concrete laa....Memang orang Jepun ni bijak sungguh. Tak sangka pulak makcik ni ditipu idup2!

Tu bukan rumah tapi sebenarnya sebuah restaurant. Ia terletak tidak jauh dari airport di Nana, Okinawa, Jepun.

Di batang 'pokok' tu ada elevator, senanglah customer naik atas...tak payah panjat, hihi.... Tapi Tie nampak macam ada tangga spiral kat situ... Kalau Tie naik mesti mabuk. Pening, pusing2 cam tu....

Penulis tu kata makanan kat situ mahal laa....Memang patut pun. Sapa suruh buat restaurant atas pokok? Kan susah nak angkut tu....Hi hi.....




Ni benda apa pulak? Ianya sebuah rumah laa....Tentu pemiliknya minat sangat kat UFO. Kelakar pulak!



Tapi halaman rumahnya nampak kemas dan cantik. Siap ada lampu taman lagi...Dan tak payah susah2 buat garage kereta...parking je kat bawah dan terus naik atas rumah...

Rasa2nya tak de masalah banjir. Nak menyapu pun senang... Pusing keliling rumah je...hihi... Ada ke sapa2 nak buat rumah macam ni?




Last sekali, rumah kasut! Memang nampak aneh betul! Macam2 omputeh ni....

Ia dibina pada 1948 oleh Colonel Mahlon M. Haines. Dia suruh sorang architect buat sebuah rumah utknya sambil tunjukkan sebuah kasut but lama.... Haines ni memang kaya raya...saja nak promote la tuh. Dia ada lebih kurang 40 kedai kasut.

Rumah ni macam muzium je...ramai tourist datang. Tu kat tumit ada snack bar jual aiskerim..... Dulu ada disediakan bilik utk pasangan berbulan madu, siap ada maid lagik.

Ni bahagian belakang... Ada tempat fire escape . Rumah ni kat Hellam, Pennsylvania.

Hmm....rasa semacam je tengok kasut ni... tak berbau ke? Hi hi...dalam tu memang banyak kasut. Sapa bercuti kat sana boleh dapat bawak balik kasut sepasang.. Tak tahu la sekarang ada promosi lagi tak.... Tuannya dah lama mati laa....he he......


44 comments:

  1. ada satu rumah kat miri. dia mengadap sungai.. bentuk kapal.. pelik betol. haha.

    rumah pokok tu best sangat. tentu punya suasana yang menarik kan?

    ReplyDelete
  2. ada satu rumah kat miri. dia mengadap sungai.. bentuk kapal.. pelik betol. haha.

    rumah pokok tu best sangat. tentu punya suasana yang menarik kan?

    ReplyDelete
  3. sangat unik la umah diorg ni.. creative kan.. kalo kak tie la agak2 nak buat umah camana lak? hihi

    ReplyDelete
  4. rumah den memang unik. Uniknya berbentuk macam rumah burung merpati...

    Rumah pangsa katakan..

    erk! ade ker sesape nak melawat rumah maza yg unik nie? Tiket maza bagi diskaun 50% utk member blogers... hmmm

    hahahahhaah

    ReplyDelete
  5. salam...

    rumah kasut tu macam dah pernah keluar kat tv dalam rancangan apatu lupa lar kalau tak silap believe or not kalau salah tolong betulkan...

    ReplyDelete
  6. salam ziarah...acik duk umah merpati yo...jadiklah...acik bekonan gak buat umah cam UFO tuh...OK gakkan klu komesialkan..hehe...

    ReplyDelete
  7. salam kak tie..
    unik rumah2 tu...pandai diaorg nak tarik perhatian ye...hihihi...
    kak tie mcmana..dah ok... ceria2 selalu ye kak tie... :)

    ReplyDelete
  8. Nono - Rumah kapal? Wah best tu....

    Tu restaraunt. Ada gak omputeh buat treehouse..

    ReplyDelete
  9. Ei_da - Kak Tie suka rumah traditional, rumah kayu...

    ReplyDelete
  10. Maza - Tie tak pernah dok rumah pangsa...tak kiralah apartment atau condo.. Macam burung, ekk...hi hi...Kalau Tie dok rumah mcm tu, mesti tepok kaki..sebab lagilah terperam dlm rumah!!

    ReplyDelete
  11. Lupekanje - Salam kenal. Minat rumah UFO, ekk? Hmm...ok gak.. boleh cat macam2 color, kan..belang2 atau polkadot! He he....

    ReplyDelete
  12. Naz ilyn - Oh..kak tie tak perasan lak pernah masuk tv... Selalu tgk dlm ternet ni, godek2 nak tau kat mana je...he he..

    ReplyDelete
  13. Suzi - Kak tie ok sikit. Tapi still berdebar2 dan bimbang, takut perkara tu ulang lagi..memang tension...Kena berdoa sekerap yang boleh...minta2 dijauhkan laa.. Mekasih kerana perihatin kat makcik ni...:)

    ReplyDelete
  14. Hello there my friend! I found your blog very interesting so I have added your link in my Blogroll. I hope you'll link me back. Have a nice day! http://hapiblogging.blogspot.com/

    ReplyDelete
  15. Hello Tie, saya suka rumah atas pokok tu. Kalu ada rambutan atau durian lagi bagus, ha ha.
    Have a pleasant weekend, Lee.

    ReplyDelete
  16. quote "Suzi - Kak tie ok sikit. Tapi still berdebar2 dan bimbang, takut perkara tu ulang lagi..memang tension...Kena berdoa sekerap yang boleh...minta2 dijauhkan laa.."

    Tie - nak ker maza doakan sama!

    hahahha

    konon2 doa maza mujarab a.k.a mustajab lah tu....

    hahahhahaha

    ReplyDelete
  17. kak tie, tgk gambar restoren atas pokok tuh, teringat cite monster house... hehehh..

    ReplyDelete
  18. kak tie...
    hoho unik giler kan..hehehe rasa nk wat umah cam... cam apa yer...hehehe

    ReplyDelete
  19. kak tie, saya pun tertipu.. ingatkan betul2 la pokok, rerupanya konkrit yer.. agak2 ada ker kontraktor kat malaysia ni yang boleh buat macam tu??
    rumah ufo tu pulak, menarik betul la.. kalau orang kat malaysia ada rumah macam tu, mesti kat bawah tu penuh dengan pasu bunga.. hehe..

    ReplyDelete
  20. Pelik tapi benar... hehehe

    Intan pun nak ikut Kak Tie... x nak monyok2 lagi. Ambik ikhtibar kejadian yg lepas. Skrg masa utk relax & enjoy!

    Tak gitu, Kak Tie?

    ReplyDelete
  21. patut la lame tak nampak kak tie...sha dah pakai blog lame kak tie punye update...adoiiyaiii...kak tie...miss u!:D

    ReplyDelete
  22. restoran pokok tu elok utk shoot filem antu...

    gerun... takut nengoknyer...

    p/s : rajinnye menggugel... anak2 sume gi sekolah eh?? :D

    ReplyDelete
  23. kaktie...kalau rumah diperbuat dari coklat..macam mana tu mesti kena hurung dek semut...hihihi

    ReplyDelete
  24. Hapi - Happy to know you!! :)

    ReplyDelete
  25. Uncle Lee - Memang menarik, kan kalau dapat buat rumah atas pokok! Ha ha...Mesti ramai burung dok bertenggek nanti...

    ReplyDelete
  26. Maza - Doalah yang terbaik buat kita dan keluarga kita....Kecik tapak tangan ,nyiru Tie tadahkan...hu hu...

    ReplyDelete
  27. Kin Hashim - Baby baru sihat ke?? dan Mamanya dah ok ke?? Harap2 sedang gembira bersama family di sana...Kalau dekat, nak gak kak tie datang ziarah..

    Pokok tu menakutkan, ekk? Tie pun ingat pokok antu je...hi hi..

    ReplyDelete
  28. Fatrina - Betul ke nak buat ni?? Nanti siap antar email tau! Kak tie boleh buat special entry kat sini..hi hi..

    ReplyDelete
  29. Nurdaniella - Ha...macam tu gak kak tie fikir...penuh dengan pasu bunga termasuk yang tergantung2 tuh! Kah! Kah! Siap buat rumah orkid kat bawahnya lagik!

    ReplyDelete
  30. Intan Rosnitta - Yang penting semuanya selamat. Wang dan harta boleh dicari... Cerialah...Kak tie suka bila ada teman ceria...perasan runsing kak tie ni boleh simpan buat sementara..

    ReplyDelete
  31. elletaj - Salam kenal...Rumah UFO tu memang menarik... rasa2nya budak2 tentu suka main2 di bawahnya...

    ReplyDelete
  32. Cheryna Pires - Sorrylah kerana menyusahkan je... Kak tie rindu potpet sha tuh!

    ReplyDelete
  33. salam kak Tie.. neeza tak ingat kak Tie dah pindah rumah lama.. patutlah tengok lama tak update blog baru tu :)

    comel la rumah kasut tu.. kalau orang tanya.. "are going to your house?" tak leh lah cakap yes.. kena lah kata "no. I'm going to my shoe!" hahahah!!

    ReplyDelete
  34. Ku tak sempurna - Budak2 semuanya dah start sekolah...Nampaknya tahun 2009 ni dimulakan dengan peristiwa sedih , ekk...termasuk yang peribadi...

    Pokok tu memang sengaja dibuat gitu... Tak de pulak kat malaysia ni..

    ReplyDelete
  35. Shais - Cokelat?? Hu hu...rasa2nya semut tak sempat datang, kak tie dah attack dulu...memang antu cokelat, gak!!

    ReplyDelete
  36. Neeza Sharil - Kak tie terpaksa guna blog ni sebab ramai yang susah nak komen, bila guna komen jenis intense debate tu...

    Rumah kasut tu tak berselera langsung, kan...nampak bengkak je..hi hi.. Kalau buat kasut pompuan tentu lagi menarik..betul tak??

    ReplyDelete
  37. k tie,

    manusia era maju macam luar negara ni..bila dah minat sesuatu tu..memang sanggup buat perkara pelik.

    kalau izan tak sanggup...kalau izan sanggup buat macam tu..agak2 satu hari nanti ada tak orang minat nak menawar. kot sampai lapuk tak merasa rumah baru nanti...

    ReplyDelete
  38. wahh!! pelik2 betul bentuk rumah2 tu hihihi
    kak tie nak rumah macam mana pulak?

    ReplyDelete
  39. salam tie..
    (adik saya pun ada sini)
    Saya suka rumah yang pertama tu sb atas pokok....
    mesti rasa tenang...
    sejuk...
    kan?
    :)

    ReplyDelete
  40. Izan - He he....rumah sekarang mahal laa izan..walaupun rupa pelik atau biasa...harga tetap tinggi. Kak tie mujur dah ada rumah sendiri walaupun duit dah kopak kena bayar utang bank sebab kena tipoo kawan hubby tu...nasiblah badan..hu hu..

    ReplyDelete
  41. Adila - Kak tie suka rumah traditional...macam yang kak tie pamirkan masa di JB dulu...cantik dan sejuk mata memandang. Tapi rumah moden pun ok gak! Hi hi...macam smarthouse tu...

    ReplyDelete
  42. anntaj - Wah...adik beradik blogging, ekk! Rumah atas pokok pun best, tapi Tie gayat laaa...hu hu..

    ReplyDelete
  43. Macam2 bangunan ada..manusia ni makin pelik dah.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...