Thursday, March 19, 2009

Jangan menangis lagi


Mata dah tak tahan lagi. Menangis tak kira tempat. Sorang2 pun rasa hiba. Depan mentua lagilah tak terkawal. Nak buat macam mana. Sedih gak !

Walaupun tangan ni terus bekerja. Esakkan makin kuat. Puas Mek pujuk. Hubby cuma ketawakan je......... sampai ati.......











Itulah.........salah satu masalah orang dapur ni. Setiap kali mengupas atau memotong bawang, mestilah rasa hiba tak terperi.

Kata omputeh...,"When you cut an onion, it releases a gas called Propanethiol S-oxide. When mixed with certain enzymes in the onion, it creates a sulfur gas. These gases then get to your eyes and create a mild acid which irritates the eyes." (malas nak terjemah...he he..)

Jadi, untuk mengelakkan rasa sayu dan sedih tu, ini ada beberapa petua yang boleh mengurangkan pedih di mata... :-

  • Sejukkan bawang2 tu dlm peti ais 3o minit sebelum mengupasnya.
  • Bila memotongnya, jangan potong akarnya dulu. Akar bawang tu mengandungi sebahagian besar bahan kimia yang memedihkan mata.
  • Kalau ada cermin mata, bolehlah pakai....(toksah pakai sunglasses pulak, bahaya tu....)
  • Kunyahlah sedikit roti ketika memotong bawang...(Tie biasa kunyah kerepek....boleh ke..?)
  • Boleh guna food processor ....kalau banyak sangat bawang tu.
  • Guna pisau yang tajam.
  • Tie biasa rendam dalam besen berisi air bila banyak sangat bawang yang perlu dikupas (terutama ketika merewang kat kampung). Sambil kupas, sambil celup dlm air... Taklah sedih sangat...he he...
Kalau ada tips lagi, tambahlah .......jangan kedekut gak !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...